Вторник,

Бюджет 2020 влиза в зала за второ четене на 3.12

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

В извънредно заседание на 3-ти декември, вторник, Народното събрание ще разгледа на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Депутатите гласуваха да дебатират от 11:00 до 20:00 часа.

Снощи бюджетната комисия на парламента одобри на второ четене държавната финансова рамка за следващата година. В държавният бюджет за 2020 година се залагат повече пари за образование, здравеопазване, отбрана и социални дейности.

Размерът на плащанията за втората година от майчинството и за подпомагането на деца от бедни семейства се запазва на тазгодишните нива.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, но това няма да бъде осигурителната ставка за земеделските производители, въпреки предложенията на управляващите. Минималният осигурителен праг на земеделските производители и на тютюнопроизводителите се увеличава с 20 лева. Това означава, че от догодина те ще се осигуряват минимум на 420 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Също така Комисията по бюджет и финанси утвърди от 1 юли догодина минималната пенсия да бъде 250 лева месечно, въпреки че това нарушава принципа на осигурителната система, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

“Животът е по-многолик по принцип и съобразявайки се с това, че нивата на минималната пенсия са наистина изключително ниски, ние се съгласихме да нарушим този принцип и да подкрепим едно предложение за минимална пенсия от 250 лв.“, отбеляза Стоянова.

Парламентарната бюджетна комисия даде едномесечен срок от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване да бъде решено каква част от отсъствието по болест да плаща работодателят.

Парламентарната бюджетна комисия реши изненадващо, че от догодина ще се провежда видеонаблюдение във всички данъчни складове, а не само за операторите на петролни продукти.

Ресорната парламентарна комисия също така реши, че местата за краткосрочно настаняване ще подлежат на регистрация, а не на категоризация. Достъпът до онлайн платформите може да ограничен при тежко нарушение от 14 до 30 дни.

Редица други поправки бяха внесени между двете четения на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на Държавния бюджет.

Бюджетната комисия прие промени в начина на заплащане на онкохематологични лечения на пациенти, които навършват пълнолетие в хода на терапията.

Председателят на комисията Менда Стоянова аргументира решението: “Когато тези деца по средата на своето лечение навършат 18 години, по закон трябва да излязат от там, където се лекуват – детската онкохематология и да отидат при възрастните. Това би нарушило хода на лечението. Затова предлагаме текстът, който лечението на онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18 години, да продължи и да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечение“.

Сред най-спорните поправки между двете четения на бюджетните закони за догодина е категоризацията на местата за настаняване, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking. След острата реакция на обществото вчера вносителите - Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от Обединените патриоти, обявиха, че са съгласни на обществено обсъждане на темата за облагането на краткосрочно отдаваните под наем имоти, използвани основно за туристически обекти.

Друг такъв момент остават болничните, след като Коалиционният съвет предложи първият ден да бъде за сметка на работника, но по настояване на премиера Бойко Борисов подобен вариант така и не беше оформен като законодателен текст. Въпреки това проблемът остава, а  вчера имаше и протест на КТ "Подкрепа" по темата.

Спорният въпрос с изплащането на болничните няма да бъде решен до края на годината. Това пък заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Министър Петков смята за нереалистично това да стане по-рано, за да има от 1 януари нова уредба по въпроса: "Срокът, който е даден, отива в следващата година. От тази гледна точка времето е твърде малко, за да се намери работещо решение до край на годината“.

По традиция БСП внесоха алтернативен бюджет и за пореден път предложиха прогресивно подоходно облагане - идея, която управляващите отхвърлят поне до края на мандата си.

Иначе финансовата рамка за догодина е изчислена при ръст на икономиката от 3,3 на сто. За първи път от 11 години насам бюджетът ще бъде балансиран, ако депутатите одобрят предложения от правителството вариант.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички