БСК: Разпускане на парламента и избори през 2014

БСК: Разпускане на парламента и избори през 2014 | StandartNews.com

София. Работодателите от Българската стопанска камара поискаха разпускане на Народното събрание и нови избори през 2014-а г. В специално изявление от камарата обявиха сериозното си безпокойство от случващото се в държавата и настояха за радикална промяна в икономическата, социалната и политическата сфера, предаде БНР.

Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев вотът може да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент през 2014 г.

Този парламент с тази си структура няма бъдеще, категорични са от БСК. Затова НС трябва да бъде разпуснато в срок до една година и да се проведат нови избори. Дотогова, заедно с гражданското общество, да се изработи нов Изборен кодекс, като се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система, искат от БСК.

С широкото участие на гражданското общество да бъде изработен проект за нова Конституция, а в кабинета до изборите за ново Народно събрание, политическите лица да отпаднат и да останат само експертите, защото всичко друго са популистки решения, които прехвърлят тежестта върху работодателите и данъкоплатците.

Работодателите поискаха от 1-ви април 2014-а година да отпаднат всички регулаторни режими, които не са защитени от администрацията, а също и да се забрани и събирането на такси и глоби, които не са предвидени изрично в закона.

"До формирането на ново Народно събрание в кабинета трябва да отпаднат всички политически оцветени министри и зам.-министри и те трябва да бъдат заменени с експерти, предложено от гражданското общество," подчерта Божидар Данев, според когото в България се е родило ново гражданско общество.

"Ние работодателите носим риск в икономиката, ние създаваме работни места, формираме националния доход, заедно с данъкоплатците сме работодатели и на партиите, и на правителството, и народните избраници," подчерта председателят на работодателската организация.

Работодателите имат и предложения, свързани с провеждането на обществените поръчки. „Търговията с влияние в нашата страна доби невероятни размери," коментира Данев.

Обществените поръчки се печелят от четири или пет търговски организации, които увеличават няколко пъти обемите си, докато икономиката потъва, а строителният бранш се свива.

БСК предлага да има арбитражни клаузи в договорите за обществени поръчки.

"Не споделям опасенията за влошаване ликвидността в българската икономика," заяви още Божидар Данев и напомни, че размерът на фискалния резерв е 5,8 милиарда лева.

"Ние сме против такъв бюджет, какъвто е досега, ние подкрепяме програмен целеви бюджет с точни индикатори как се изразходват средствата и какво трябва да се постигне," подчерта председателят на работодателската организация.

Председателят на Стопанската камара отбеляза, че липсва оценка за въздействието на последните увеличения на минималната работна заплата, в коментар за евентуално ново увеличение.

„Минималната работна заплата може да се плаща в София, но не може да се заплаща в Дулово или Лом, това означава унищожаване на бизнес и загуба на работни места, подобни решения са твърде деликатни, когато се взимат административно," коментира Данев.

По данни на БСК в резултат на досегашното четиригодишно управление бизнес климатът се е влошил дотолкова, че изнесеният капитал се е увеличил със 100 млн. долара. „Няма нито един стратегически инвеститор за последните 23 години, в България се разрушават заводи, но не се строят нови," коментира Данев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай