Босът на МОК идва догодина

Стефка награди конете с "Пиер дьо Кубертен"

Босът на МОК идва догодина | StandartNews.com

София. Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах ще посети България през април или май догодина. Визитата му ще бъде съобразена и с честванията за 90-годишнината на БОК. На 21 ноември Стефка Костадинова заминава за конгреса на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) в Рим. Очаква се босът Патрик Хики (Ирл) да бъде преизбран на поста. На форума ще присъства и Томас Бах.

"С него сме в прекрасни отношения, той е приятел на нашата страна", каза Костадинова. Председателят на БОК връчи в понеделник наградата "Пиер дьо Кубертен" на Българската федерация по конен спорт. Отличието на МОК получи президентът на централата Тодор Гергов на специална церемония в модернизираната конна база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище.

"Единодушно Изпълнителното бюро на БОК реши този приз да бъде връчен на Федерацията по конен спорт, която следващата година ще чества своята 100-годишнина" заяви Стефка. "Тя е сред участничките ни на първите модерни олимпийските игри в Париж през 1924 година и е с голям принос в разпространението на олимпизма. Тогава генерал Владимир Стойчев става 11-и от 99 участници. Голям фен съм му и негов портрет стои в моя кабинет", добави тя.

Предстои среща на БОК със зимните федерации. На нея ще бъде обсъдена подготовката им за олимпиадата в Сочи догодина и шансовете за спечелване на още квоти. До момента България има 15 с надежда за поне за още три. "Силата ни е в летните игри, така че не можем да имаме големи очаквания за зимните. Но кой знае, вижте как през 1998 година се появи Екатерина Дафовска и ни зарадва със златен медал", каза още Костадинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай