Борсата с по-голяма печалба от влоговете

Борсата с по-голяма печалба от влоговете | StandartNews.com

Пазарите в Украйна, Сърбия и Словения изпревариха поскъпването на родните акции

София. Инвестициите на Българската фондова борса носят по-голяма печалба от банковите депозити. От началото на годината до края на октомври основният борсов индекс SOFIX се е повишил с 5,86%, което е близо два пъти повече от доходността на банковите влогове за една година.

С постигнатия ръст SOFIX се нарежда някъде по средата в класацията на най-добре представилите се борси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочат данни на investor.bg.

Само в рамките на месец октомври SOFIX отчита спад от 3,64%. От наблюдаваните от investor.bg 19 фондови борси 12 отчитат спад през октомври, а само 7 имат ръст. Най-добре се представя борсата в Македония с ръст от 8,22% през миналия месец. В региона на Югоизточна Европа най-добри условия за правене на бизнес има именно в Македония, която е на 30-о място в годишната класация Doing Business на Световната банка за 2015 г., докато България е на 38-мо. Завидни резултати имат и пазарите в Турция, Русия и Сърбия, където ръстът в рамките на последния месец е съответно със 7,53%, 5,49% и 5,04%. Най-лошо се представят пазарите в Казахстан и Гърция, където борсите падат съответно с 12,91% и 13,73% за месец.

От началото на годината най-добри резултати има борсата в Украйна, която се покачва с 45,49%. На второ място се класира Сърбия с ръст на основния борсов индекс от 27,04% за десет месеца, а на трето е Словения с 23,71%. Много добри резултати има и Турция с ръст от 18,85%. Най-зле се представя Гърция със спад от 21,23% от началото на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай