Борисов откри брегови център в Бургас

Борисов откри брегови център в Бургас | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов откри новия брегови център за управление на корабоплаването, който се намира на територията на пристанище Бургас. На тържествената церемония по рязането на лентата присъстваха още министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на екологията Ивелина Василева.

Бреговият център е на стойност 20 млн лв. и ще помага в борбата с контрабандата. Трафик кулата ще контролира трафика на плавателни съдове, ще следи за разливи и ще работи в тясна координация със съседните черноморски държави. Другата изключително важна функция е свързана с борбата срещу контрабандата по море. "С тази трафик кула изпращам поздрави на контрабандистите на горива. И да знаят, че ги наблюдаваме - корабите, които прехвърлят гориво от един на друг в морето са под наблюдение. Днес им правим този подарък", заяви по време на откриването премиерът.

Кметът на Бургас Димитър Николов и тримата министри придружиха Борисов до командния пулт на центъра. Премиерът пожела лично да се запознае с начина на работа и как точно ще се осъществява наблюдението и контролът. Той дори седна за кратко зад пулта с компютрите и радарите.

Премиерът подчерта, че съоръженията в центъра са изключително надеждни и няма как повече да се укрие кораб извършващ контрабанда на гориво.

"Другата събота откриваме във Варна подобни съоръжения. По този начин физически няма как да се укрие повече кораб. Сега, ако на практика някой си изключи навигацията, както ставаше преди време, би трябвало корабът да е потънал, но радарите ще го засекат веднага. Това означава, че чрез Гранична полиция, митницата и всичко, което имаме като системи, включително и военните – подаде ли се такъв сигнал или ако се доближат кораби един до друг на радара, веднага ще отидат патрулите, за да проверят.

Надявам се в тази десетилетия вървяща схема в горивата да направим тази помощ към митниците и Гранична полиция. Тук имаме директна комуникация и връзка с основния център БОП-а за борба с контрабандата и корупцията. Така че сигнал от тук отива и се препроверява и от други звена. И корабите, които си прехвърлят бензин един на друг ще бъдат прихващани и директно в София", каза още Борисов.

Практиката досега беше, че корабите, които извършват контрабанда обикновено застават един до други, изключват си системите и успяват да преливат горива. Новият брегови център е оборудван с последна дума на техниката и нови мощни радари, които ще зачитат подобни нарушения.

Центърът е в пряка връзка с Гранична полиция и Морска администрация, които веднага ще бъдат уведомявани за нарушители.

„Прекъсваме схемата с контрабандата на горива, която вървеше години и помагаме на Гранична полиция", подчерта премиерът.

„Това е архитектурно бижу, което се вписва в новата визия на Бургас и е само началото, защото предстоят серия от инвестиционни проекти, които ще направят града ни и морето по-привлекателно място за посещение и работа", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Изграждането на бреговия център е част от дейностите по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3". Проектът се финансира със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища". Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Стойността на целия проект е близо 40 млн. лева, като около 28 млн. лева се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, 4,9 млн. лева е националното съфинансиране и 6,4 млн. лева са осигурени от бюджета на ДППИ.

Първата копка на обекта бе направен на 16-ти април 2014 година. Като архитектурно решение сградата е в унисон с Морската гара, а конструкцията стои авангардно наклонена над морето. Целта на бреговия център е да се осъществява безопасността на корабите в Бургаския залив. По предварителни разчети строителството трябваше да бъде завършено през ноември, но проектът бе финализиран предсрочно.

Идентичен брегови център има и във Варна. Те ще поддържат постоянно връзка и ще обменят информация. По този начин ще се облекчи контролът и сигурността на плавателните съдове. Освен че ще следи за безопасността на корабите, трафик кулата ще се превърне и в атракция за туристите, които ще акостират в Бургас.

Борисов похвали бургаския кмет за Спирита

Премиерът Бойко Борисов не пропусна да похвали кметът на Бургас Димитър Николов за главозамайващия успех на Спирита. Министър-председателят призна, че е имал покана от градоначалника, но не се е възползвал да присъства на спектакъла на Роби Уилямс. „Поздравявам кмета Николов за снощните концерти на които половината кабинет беше дошъл. По-младите разбира се, те го гледат. Но това е полезно за града, самите бургазлии разбират, че това което се прави е за рекламата на града и за самите тях", каза Борисов.

В шеговит тон кметът Димитър Николов съобщи, че преди да отлети от Бургас, Роби Уилямс е попитал „къде бяхте до сега че не ме поканихте?".

Тук Борисов се намеси и също с шеговит тон отговори: „Е как къде- една година бяхме в опозиция, сега вече ще го каним".

Премиерът демонстрира добро настроение и по време на официалната церемония по откриването на бреговия център. От микрофона той се обърна към свещениците с думите: „Благодаря ви, че дойдохте да осветите тази кула - че както гледам как е наклонена, да се надяваме да не падне в морето".

Борисов: Сваляме доверието от областния управител на Разград

ГЕРБ е свалила доверие от областния управител на Разград Петър Василев, който катастрофира тежко след употреба на голямо количество алкохол. Новината съобщи премиерът бойко Борисов, в отговор на въпрос ще има ли последици за губернатора.

"Пожелавам му като на всеки човек да оживее, да е здрав, но на мига му е свалено доверието. Това е отвратително - да пиеш като..., хайде да не го обиждам, че е много зле. Дори и да се оправи, дай Боже да е жив и здрав, той в държавната администрация няма да работи. А вече след като е нарушил закона ще си носи съответната отговорност, включително и за материалните щети, които са нанесени", отсече Борисов и даде ясно да се разбере, че прошка няма да има за никого, който направи подобен гаф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай