Борисов нахока олигарсите

Да си продадат мерцедесите, за да платят на работниците

Борисов нахока олигарсите | StandartNews.com

 

Да си продадат мерцедесите и да си оправят заплатите на служителите. Това посъветва едрият бизнес премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че вместо да правят това, от седмица само искат пари от държавата и се жалват, че няма приети мерки.

Няма спор, че ще помогнем на икономиката и предприемачите. Даваме си сметка, че без тях няма приходи в хазната и всичките ни усилия са насочени за запазване на работните места, добави премиерът.

Не мога да спя ношно време , през цялото време мисля как да направим така, че да не влезем в рецесия, каза още той. През последните години имахме ръст и на производство, и на износ, намалихме дълга, нямаше свободни работници за инвестициите. Сега всичко това се срина. И трябва да мислим как да направим така, че да продължи да функцзионира държавата, заяви премиерът.

Той заяви, че не може да каже размера на помощта, защото незнае колко време ще продължи пандемията. Ако е едни месец - е едно, ако са два – друга, ако е година, никой не може да каже в света, каза Борисов. Той обаче припомни, че досега пандемия под 6 месеца не е бушувала в света.

Имаме 7 милиарда излишък, който можем да похарчим. Имаме възможност да вземем 5 милиарда заем, но какво искат - да ги изпукам и после какво, попита премишерът. Той припомни, че ако това стане, после ще има проблеим с покриване на спешни нужди, ако кризата с вируса продължи.  Той даде пример с немотията, до която водят и хората, и държавата БСП като управляват.

Няма как да искаме да станем по-богати след тази пандемия, обобщи Борисов. Той обаче заяви, че тези, които имат, сега трябва да дават. Даде примери с няколко държави, при които държавите сега разчитат на бизнеса.

А Какво правят олигарсите ни – всички отидоха на ски във Франция, в Куршавел, а сега се върнаха и искат пари. Няма да стане така, нека малко олигарсите да обеднеят, заяви премиерът.  

Той припомни, че държавата, за разлика от тях, се вози в над 10 годишни возила и няма намерение да купува нови.

Да сте чували някой да купува в момента коли, попита още Борисов.

По отношение на богатите хора в света той каза, че е притеснен от факта, че продават активи, за да кешират пари. Това допълнително създава песимизъм за бъдещето. Въпреки това Борисков заяви, че трябва да сме единни като нация и само тогава можем да минем през кризата.

   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай