Богаташи бягат от България! Пазарът се разтресе

Невероятни оферти за продажба на имоти

Богаташи бягат от България! Пазарът се разтресе | StandartNews.com

Необичайно явления на нашия иметон пазар.

Оферти за имоти със замайващи цените са се появили в български и чужди сайтове. Търсят се нови собственици на имения и апартаменти, с които заможни българи искат да се разделят, за да отпрашат зад граница, далече от „красотите български“. Има в момента поне 59 активни обяви с цена над 1 милион евро.

Според брокери една от причините богаташите да продават луксозните си имоти са възможни финансови затруднения. Има и такива, които искат да се освободят от тях, защото не ги ползват, а имат разходи за поддръжка и данъци, или са преценели, че сега могат да реализират печалба заради поскъпването на имотите.

Проверката, която не претендира да е изчерпателна, показва, че най-много сред тях са обявите за жилища с цена между 1 и 3 милиона евро.

Имението в Бистрица за 10,5 млн. евро е ярко изключение и на практика само то и още една обява – за двуетажна къща в центъра на столицата, са тези, чиято офертна цена надвишава 5 млн. евро.

Къщата в центъра обаче не е обикновена постройка. Тя е изградена през 1912 г. от архитект Кирил Маричков – дядо на легендарния музикант от “Щурците”, и е била някога семейната къща на фамилията.

Има и няколко имота, например резиденция в Банкя и няколко къщи в Драгалевци, чиято цена е “по запитване”, но със сигурност е от порядъка на 2-3 милиона евро.

“Луксозните жилищни имоти на стойност между 1 и 3 милиона евро са наистина най-често срещаните с висока стойност имоти на нашия пазар. Българският пазар на луксозни имоти е затворен, той трудно привлича чужденци и затова суми от порядъка на 5 милиона евро и нагоре не са особено реални”, каза Весела Илиева, която има дългогодишен опит на пазара на луксозни имоти в България.

Сделките на цени между 3 и 5 млн. евро са единични случаи и стават сравнително рядко. Много по-често се продават луксозни имоти на цена около 1 милион евро. Техни купувачи са българи, които живеят в чужбина, или просто българи с по-големи спестявания.

“На този пазар около половината от сделките се правят от хора със спестени средства, които искат да спасят от обезценяване парите си, и само за около 50% от тях се прибягва до кредит. Докато при обикновените имоти в 80% от случаите се прибягва до ипотечен кредит”, казва Илиева.

Често се случва особено скъпи имоти да се застояват на пазара и обявите им да висят с години, пише Клюки.бг..

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай