Boeing получи голяма поръчка от азиатския пазар

Boeing получи голяма поръчка от азиатския пазар | StandartNews.com

С голяма поръчка от азиатския пазар може да се похвали американският производител на самолети Boeing. Лизинговото дружество SMBC Aviation Capital на японската компания Sumitomo Mitsui Financial Group е поръчало 80 самолета от вида 737 Max 8, които трябва да са готови в периода 2018 - 2022 г., а договорът възлиза на стойност от около 8,5 милиарда според каталожни цени, предаде AFP.

Предпочетеният модел е нова версия на успешния модел за кратки и средни разстояния от семейството на 737. От компанията очакват преди всичко в Азия бързо разрастващите се нискотарифни авиокомпании да проявят силен интерес към машините.

Поръчката идва в ключов за Boeing момент, тъй като напоследък прекият му конкурент от Европа Airbus сключи важни сделки в Япония. През юли SMBC вече поръча от европейския концерн 115 машини за 11,8 млрд. долара. Азиатските лизингодатели поръчват доставки за милиарди долари през тази година, след като икономическият растеж в Китай, Индия и Югоизточна Азия насърчава търсенето на повече самолети. Прогнозата на Boeing e, че Китай ще изпревари до 2 десетителия САЩ като най-голqm пазар за самолети. Според Airbus това може да стане дори до десет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай