БНП Париба Лични Финанси: Доверие се печели, когато иновациите и отговорността са в ДНК на компанията

Дълбока персонализация, кръгова икономика и доверие ще определят бъдещето на финансовия сектор

БНП Париба Лични Финанси: Доверие се печели, когато иновациите и отговорността са в ДНК на компанията | StandartNews.com
  • Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България:

Дълбока персонализация, кръгова икономика и доверие ще определят бъдещето на финансовия сектор

За мен без съмнение дълбоката персонализация ще е най-важната тенденция на бъдещето. Участниците на пазара ще използват и структурират данни, което ще доведе до емоционална връзка и до по-добро клиентско изживяване.

Втората много важна тенденция е кръговата икономика. Днес сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства - климатична промяна, изчерпване на природните ресурси и нарастващи неравенства. В БНП Париба Лични Финанси сме убедени, че потреблението е в основата на тези глобални предизвикателства и то може да даде и отговора за решаването им.

Третата тенденция е доверието, което се постига с висока степен на защита на данните и плащанията. Удобство и доверие са факторите, които ще доведат до въвеждането и използването на иновациите и на новите модели на потребление, които банките, ритейлърите и финтех компаниите предоставят.

  • Людмила Петрова, Мениджър Маркетинг,клиентско изживяване и корпоративен ангажимент

Устойчивото развитие е в нашето ДНК

Като част от най-голямата финансова група в еврозоната - BNP Paribas ние осъзнаваме голямата отговорност, която носим пред обществото. Затова сме приели за свой ангажимент да работим активно за популяризирането на устойчивия модел на поведение не само сред хората, но и сред бизнеса. Програмата ни е базирана на три основни стълба: “Компания за пример”, “Трансформация на бизнеса”, “В полза на обществото”.

Това да бъдем за пример е фокусирано върху вътрешните ни процеси - как да потребяваме по-малко като компания и да разпространим вътрешно устойчивия начин на мислене. Бизнес стълбът е свързан с това как вграждаме устойчивите практики в нашите дейности и оферти, като поставяме акцент върху кръговата икономика и финансовото включване на младите хора. Стълбът в полза на обществото отразява стремежа ни да разпространяваме нашата експертиза отвъд границите на професионалната ни дейност - чрез подкрепа на финансовата и дигиталната грамотност и доброволческа работа в полза на каузи, които подкрепят целите за устойчиво развитие на ООН.

  • Мария Мангърова, Директор Продажби и Маркетинг:

Помагаме на хората с прозрачни и лесни за разбиране продукти и услуги

Значителният ръст на броя на заявленията за кредити и на средните суми на заявките ясно показва, че българите приемат БНП Париба Лични Финанси като доверен партньор за реализация на отложените през предходните години проекти и за подготовка за очакваните през зимата предизвикателства.

Ние сме тук, за да ги подкрепим с нашите персонализирани продукти и висок стандарт на обслужване по прозрачен и отговорен начин.

Радваме се, че ангажиментът ни да бъдем отговорен кредитор и партньор се оценява и от банковата общност и високо ценим наградата ни за “Най-успешен чуждестранен банков клон” от Асоциация “Банка на годината”.

“За БНП Париба Лични Финанси, България 2022 година е изключително успешна и ние отчитаме ръст от 22,6% на средната сума на заявките за потребителски кредит и повишен интерес към нашите продукти и услуги“, казва управителят на банката Жозе Салойо. Той допълва, че през изминаващата година българският клон на водещата френска банка в потребителското кредитиране BNP Paribas Personal Finance S.A., успешно реализира важни проекти в областта на машинното обучение като - дигиталния съветник“ IDA, който е базиран на изкуствен интелект и обработка на големи данни; новия уебсайт на банката и партньорствата в подкрепа на кръговата икономика и устойчивото потребление.

  • Българите кандидатстват за все по-големи кредити - средната сума на заявките достигна 10 833 лв.

Данните на БНП Париба Лични Финанси в България показват, че в периода май-октомври 2022 г. средната сума на заявленията, подадени към банката нарасна с 22,6% и достигна 10 833 лв., докато година по-рано беше 8 835 лева. Най-голям ръст се наблюдава при кредитите за автомобилни ремонти - 29,3% до 5 276 лева. На второ място по отношение на ръста на заявленията са кредитите за покупка на мебели, а на трета позиция са кредитите за покупка на употребявани автомобили, при които ръстът на средния размер на заявленията е 25,3% до 11 470 лева.

Според Мария Мангърова, Директор Продажби и Маркетинг на БНП Париба Лични Финанси, въпреки очакванията за рецесия, хората са склонни да потребяват повече и да реализират големи планове, отложени през последните пандемични години. Например, българите инвестират по-големи суми в ремонт на дома. В периода май-октомври 2022 г. средният размер на заявленията за тези проекти достигна 11 289 лв., а година по-рано беше 9 026 лв.

Този ръст се дължи на две основни причини. Първата е покачването на цените на строителните материали и на труда. Затова хората, които имат планове за ремонт на дома, бързат да ги реализират през лятото на 2022 г., за да изпреварят очакванията си за допълнително оскъпяване на проекта. Втората причина е свързана с растящите цени на електро и топлоенергията. С цел намаляване на разходите за битови сметки, много българи са финансирали с потребителски кредити смяна на дограма, поставяне на външна и вътрешна изолация на дома, подмяна на водни и електро инсталации.

  • Иновациите са в основата на ръста на резултатите на БНП Париба Лични Финансив България

Според Жозе Салойо ръстът на средния размер на заявките за потребителски кредити е движен и от постоянните инвестиции на банката в иновативни дигитални решения. “През последните 6 месеца половината от заявленията за кредити към нашата компания бяха подени през интернет, а други над 20% дойдоха по телефона. Това показва, че хората все повече ни възприемат като иновативна банка, която им предоставя сигурна услуга през всяка точка на контакт”, казва той.

По отношение на дигитализацията, наред със сигурността, водещо е удобството в клиентското изживяване. Например, хората искат процесът за кандидатстване да е максимално улеснен.

В отговор на това, новият уебсайт на банката беше разработен с фокус върху минималното усилие от страна на клиента. Той осигурява изживяване като на мобилно приложение, без да е необходимо потребителят да го сваля на устройството си. Това е сериозно улеснение за потребителите, които желаят да заявят кредит - над 80% използват за тази цел мобилния си телефон.  "През сайта може да се калкулират различни опции и да се пусне заявка за кредит в лесна чат комуникация. Може с няколко клика да се плати вноска по кредит и да се провери най-важната информация за кредита в чатбот със сигурна зона. Осигурена е и безплатна възможност за телефонно обаждане от клиенти през сайта. Освен това хората могат да проверят каква е вероятността да бъдат одобрени за желаната от тях сума от БНП Париба Лични Финанси и как се справят с личния си бюджет спрямо останалите потребители. Всички тези иновативни решения бяха оценени и от професионалната общност и новият ни уеб сайт беше отличен като един от топ 3 в категорията Корпоративен сайт от журито на конкурса “Сайт на годината”, казва Людмила Петрова, Мениджър Маркетинг на банката.

  • Дигитален асистент от ново поколение предлага най-добрата персонализирана оферта

Един от най-важните проекти, които бяха реализирани успешно през 2022 г. от екипите на БНП Париба Лични Финанси в България беше пускането на дигиталния асистент IDA - Instant Digital Advisor. Той помага на служителите на банката да предложат на клиентите най-добрата оферта или услуга, която да им бъде полезна за реализирането на конкретните им нужди.

IDA е решение, базирано на машинно обучение и обработка на големи масиви от данни. Така IDA може да предложи най-подходящите персонализирани оферта, продукт или услуга за всеки клиент. Асистентът може да даде повече от едно решение за всяко запитване и консултантът да има избор кое би донесло най-големи ползи за клиента. “Нашите колеги са много доволни от старта на дигиталния ни асистент, който ги улеснява в ежедневната им работа. Тази иновация подобрява и изживяването на нашите клиенти, защото с нея те могат да получат още по-високо ниво на персонализация на офертите както в офисите ни, така и по телефона и дори в нашия чатбот”, разказва Жозе Салойо.

  • Заедно със своите партньори БНП Париба Лични Финанси насърчава устойчивото потребление

Кръговото потребление и финансовото включване са ключови за БНП Париба Лични Финанси в България. Банката тества различни концепции за устойчив кръгов бизнес с партньори като Ardes и iStyle с опции за обратно изкупуване или предварително частично плащане, с което кредитът да е по-малък.

В рамките на партньорството с Ardes, хората могат да занесат стар лаптоп за изкупуване Специалистите на Ardes оценяват лаптопа и сумата може да послужи за първа вноска за покупка на ново устройство на изплащане. Така се дава достъп до финансиране при облекчени условия на млади хора, които започват да градят своята кредитна история. Върнатият лаптоп се реновира и се пуска на пазара на употребявани стоки, което е принос за развитие на кръговата икономика.

Инициативата с iStyle също подкрепя кръговата икономика. При покупка на нов продукт, клиентът получава цена, на която той може да бъде изкупен след определен срок при покупка на нов модел. Така, ако той желае да притежава по-актуално устройство, ще трябва да доплати единствено разликата между договорената цена и цената на новия модел.

“С времето бизнесът ще разпознае кръговото потребление и устойчивия бизнес като възможност, която ще доведе до по-добри резултати. Това е основата на новия начин, по който ще живеем, купуваме и потребяваме. Като банка, която е фокусирана да бъде двигател на положителната промяна, нашата амбиция е да налагаме тенденциите в тази посока”, казва маркетинг мениджърът на БНП Париба Лични Финанси в България Людмила Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай