Близо 800 хил. лв. са изплатени за заразата от "син език"

Близо 800 хил. лв. са изплатени за заразата от "син език" | StandartNews.com

Кърджали. Обезщетенията за заразата от "син език", която покоси близо 3 500 селскостопански животни в Кърджалийско, вече са изплатени. Общо на собствениците са приведени 790 хиляди лева, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев.

През летните месеци от болестта умряха 3300 овце, 102 говеда и 5 кози Така регионът се оказа най – засегнат в страната. По думите на д-р Грозев има единични жалби от собственици на животни.За българските породи овце стопаните са получили по 2,37 лева за килограм живо тегло, за козите обезщетението е 3 лева, а за говедата 2,69 лева.

Изплащането е извършено по банков път и поетапно по реда на пристигането на документите, които се приемани и обработвани от Областната дирекция за безопасност на храните. В момента епизоотичната обстановка в област Кърджали е нормална. Трети месец няма заболели и умрели животни от „син език". В началото на пролетта ще бъде извършена ваксинация на всички преживни животни – овце, кози и говеда.В момента тече обществена поръчка за доставка на ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай