Близнашки: Тръгваме по път на плавно покачване на цените на тока

Близнашки: Тръгваме по път на плавно покачване на цените на тока | StandartNews.com

София. "Ще трябва да извървим път на плавно покачване на цените на тока", заяви служебният премиер Георги Близнашки при откриването на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

Това искане идва на фона на чистка в ДКЕВР, след която негов ръководител стана участник в приватизацията на ЕРП-тата. Уволненият Еленко Божков определи като "брутално погазване на закона" смяната на независимия орган и ще започне съдебни дела в тази връзка.

"Този експеримент да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден, създадоха се илюзии в обществото", заяви служебният премиер, като открои финансовата, банковата сфера и енергетиката като най-проблемни сектори. Според него ситуацията в енергетиката е повече от тревожна, тъй като се натрупват 900 млн.лв. задължения тази година, а с тази тенденция дупката щяла да достигне 3,8 милиарда лева през 2015 г..

"Положението е изключително тежко, може само да се съжалява, че не се направи актуализацията на бюджета. Изправени сме пред много проблеми. Ще се наложи актуализация на бюджета, трябва да я изготвим и предложим веднага след провеждането на изборите", коментира Близнашки.

"Даваме си сметка, че след оставката на предходния кабинет и създаване на кабинета в страната настъпва нова атмосфера, възобновява се доверието към институциите е, неслучайно първият ни акт беше да премахнем загражденията около институциите", заяви още той.

Близнашки поясни, че желанието на служебния кабинет е да успокои политическите страсти и да отиде към произвеждането на нормални избори, които да дадат легитимен резултат, който няма да се оспорва, както се случваше през последните години. Това се случвало с ясното съзнание, че основната им задача е провеждането на честни избори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай