Българите ще трябва да спасяват туризма и догодина

През годините вътрешният пазар беше подценяван, но сега се вижда, че има голям потенциал

Българите ще трябва да спасяват туризма и догодина | StandartNews.com

За сезон 2021 ще разчитаме на българите, предвид очакванията за нови възможни ограничения. През годините вътрешният пазар беше подценяван, но сега се вижда, че той има голям потенциал, заяви вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова.

От септември ще започне работа консултативен съвет под мое ръководство, който ще разработи екшън план с конкретни дейности за подготовка на следващата година, обяви още тя на среща с представители на местната власт и туристическия бизнес във Велико Търново.

Вицепремиерът Николова уточни, че в консултативния съвет ще има представители както на бранша и научната общност, така и на Националното сдружение на общините в Република България. В дискусията, организирана от кмета на града Даниел Панов, участваха областният управител проф. д-р Любомира Попова и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Всяка година туризмът в общината отбелязваше ръст между 11 и 16 на сто, съобщи Панов. И коментира, че към момента не могат да се дават прогнози предвид ситуацията, но трябва да запазим всичко, градено с години. Кризата нанесе щети върху всички, но аз съм оптимист и вярвам, че следващата година няма да е така, допълни още кметът на Велико Търново. В последните години българите развиха своята култура на пътувания и Велико Търново е обичан и посещаван от тях град, посочи проф. Попова.

Данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) показват, че от началото на годината до 30 август 2020 г. в област Велико Търново са пренощували над 74 хил. туристи, съобщи министър Николова. Основната част от тях над 50 хил. са отседнали в община Велико Търново, близо 17 хил. в община Елена, а около 7 хил. в останалите общини в областта.

Тема на разговорите бе рекламата на туризма на местно и национално ниво. Кметът информира, че има подготвен клип за популяризиране на уикенд туризма в региона. Вицепремиерът апелира той да бъде предоставен и на Министерството на туризма, за да бъде включен в институционалните онлайн канали и популяризиран в социалните мрежи. Министърът припомни и за инициативата с екскурзоводите за изготвяне на три минутни клипове, на малко известни обекти, в които те разказват за тях и се излъчват като послания в социалните мрежи.

Представителите на сектора поставиха въпрос за насърчаване на професионалното обучение в туризма и инвестиции в квалификация на работещите в бранша. Според тях това ще допринесе за повишаване на общото качество на услугите в отрасъла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай