Бизнесът с остър великденски призив към депутатите

Бюджет без редовно правителство няма да може да изпълни целите, които страната си поставя

Бизнесът с остър великденски призив към депутатите | StandartNews.com

Народните избраници трябва да проявят смирение, не само защото сме в Страстната седмица, но и защото са избрани едва с 40% от гласовете на народа, заяви в интервю за БНР шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Бюджет без редовно правителство няма да може да изпълни целите, които страната си поставя, категоричен е той.

"Предизборното наддаване за гласове в предишните парламенти доведе до сегашната ситуация, в която без да увеличаваме разходите и без да предприемаме нови политики, имаме дефицит, които е два пъти по-голям от допустимия. Необходимо е правителство на широка основа, дори първите две партии не са достатъчни. Едно крехко мнозинство няма да е достатъчно представително за управлението на страната", каза Велев.

Една картина, в която половината от депутатите се мъчат да направят това, което е разумно и правилно, а другите се упражняват в реторика и популизъм, гледайки към следващите предсрочни избори, ще доведе до фалита на държавата, предупреди Велев.

Ако не променим траекторията, по която се движим, трябва да очакваме катастрофа, обясни той.

"В сегашната ситуация имаме очертаващ се дефицит от 12 милиарда. Правилното решение е увеличаване на ДДС и намаляване на разходите. Трябва да се проведат и редица непопулярни реформи-в енергетиката, здравеопазването и пенсионната система. Да се спре раздаването на калпак, когато говорим за социално подпомагане. Социалната политика трябва да бъде таргетирана, другото е разхищение на средства. Административната реформа също би имала отпор, защото е свързана със съкращаване на персонал. Имаме много раздут щат в администрацията".

Бюджетите за следващите няколко години трябва да се замразят, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Това не означава непременно намаляване и замразяване на доходите".

Според разчетите, които се правеха, когато се приемаше удължителния закон, бюджетът може да издържи до месец май, посочи шефът на АИКБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай