Бизнесът отново зове за спиране на американските ТЕЦ

В отворено писмо до медиите те настояват спешно да се прекрати „опасното изкривяване“ на енергийния пазар, предизвикано от неправомерната държавна помощ за ТЕЦ-овете

Бизнесът отново зове за спиране на американските ТЕЦ | StandartNews.com

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, и Българската търговско-промишлена палата, заедно с КНСБ отново призоваха да бъдат прекратени дългосрочните договори на НЕК за изкупуване на ток от двете американски централи „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“. В отворено писмо до медиите те настояват спешно да се прекрати „опасното изкривяване“ на енергийния пазар, предизвикано от неправомерната държавна помощ за ТЕЦ-овете.

Част от бизнеса и КНСБ аргументират поставянето за пореден път на въпроса с прекратяването на дългосрочните договори на американските централи с факта, че инвестицията на един от ТЕЦ-овете е напълно изплатена. Те посочват, че цените на тока за индустрията в България отново са едни от най-високите в Евросъюза и предупреждават, че търпението им се е изчерпало. В писмото се казва, че е крайно време компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност от тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест за индустрията и домакинствата.

Писмото не е подкрепено от Българската стопанска камара и КТ „Подкрепа“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай