Бизнесът: Разплащането на държавата има ефект

Бизнесът: Разплащането на държавата има ефект | StandartNews.com

"Ударното разплащане на държавата с бизнеса ще даде ефект, защото в момента липсата на свежи средства и постъпления е сериозен проблем за фирмите", каза за Bulgaria On Air изпълнителният директор на "Кредит Център" Тихомир Тошев. Той допълни, че колкото по-бързо се реализират тези разплащания, толкова повече фирмите ще увеличат възможностите си за инвестиране и нови проекти.

Основен проблем за бизнеса в момента остава и високата междуфирмена задлъжнялост, но има оптимизъм за раздвижване към края на годината, каза Тошев. "Когато се налеят свежи пари в дадено дружество, ефектът се усеща веднага, за съжаление обаче, когато говорим за цялостния бизнес климат, плюсовете се забелязват доста по-бавно", каза Тошев. По думите му и тази година ще мине под графата "трудна".

"Добрата новина е, че има леко раздвижване при кредитирането и започва етап на постепенно изплуване. Най-вероятно 2013 г. ще завърши със сериозен ръст при бизнес заемите - около 6-7%, което е доста повече от 1%, колкото се очаква да бъде нарастването при физическите лица", каза Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай