Бизнесът очаква армия от безработни, ако се вдигнат заплатите

Бизнесът очаква армия от безработни, ако се вдигнат заплатите | StandartNews.com

София. "Докато няма стабилност в икономическата среда, не може да говорим за трайни работни места. Българската икономика не е конкурентоспособна и ако минималната работна заплата стане 800 лева, ще имаме армия от безработни", каза Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, пред НоваТВ. Той определи подобни идеи за политическа фикция.

„Всичко е възможно, въпросът е на каква цена. Тук нямаме условия, имаме нестабилна политическа обстановка", коментира още експертът.

Според него, такава мярка ще е в ущърб на България, която ще изгуби едно от нещата, с които може да привлича инвестиции – ниските заплати. „Ние в момента сме конкурентоспособни с това, но не сме конкурентоспособни с транспортна логистика", даде пример той. „България няма условията, България няма добра политическа обстановка", добави Данев.

Според него, инициатори на въвеждането на минималната работна заплата в ЕС са „определени кръгове в Икономическия и социален съвет, които са настроени анархистично".

"Това е политически нарцисизъм на определена група хора, които се борят да бъдат номинирани за кандидати за Европарламента", заяви той и добави авторите на предложението са част от Икономическия и социален комитет в ЕС.

Данев определи такива предложения са фикция. Относно липсата на инвестиции у нас той заяви: „Парите искат спокойствие. Когато парите не виждат спокойствие, те бягат от страната".

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа", обясни, че в Европейския съюз се води дебат за минимален базов доход. „Идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати".

Според него минимална заплата от 400 евро е възможна, ако хлябът стане 2 лева. „Човечеството трябва да има отговор на въпроса „къде след растежа", коментира Манолов.

Той обясни още, че Европа навлиза в нов икономически цикъл и „България ще има икономически растеж въпреки политиците".

Синдикалистът смята, че у нас проблем не е високата безработица, а ниската заетост. „Безработен е този, който е имал работа, има опит и си търси работа. Той не е проблем", обясни той. Трябва да се промени проблемът с трайно незаетите, които не си търсят работа и са намерили начин да съществуват, въпреки че не се трудят и не получават заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай