Бизнесът е затруднен да обслужва задълженията си към банките

Бизнесът е затруднен да обслужва задълженията си към банките | StandartNews.com

София. "Има ръст на лошите корпоративни кредити, което означава, че бизнесът е затруднен да обслужва задълженията си и това, за съжаление, е една негативна тенденция", това каза за Фокус Райна Миткова – Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България по повод данните на Централната банка за април, които показват, че лошите кредити на банковата система нарастват.

"Ако бизнесът има затруднения, не може да осигурява работни места, не може дори да плаща заплати, това веднага ще рефлектира и върху личните съдби на всички хора, заети в тези затруднени сектори. Така най-вероятно статистиката ще рефлектира в своето продължение в невъзможност на тези хора също да покриват своите нужди, своите задължения", посочи Тодорова.

Тя допълни, че банките следят с голяма загриженост развитието на този сегмент и правят много усилия да подпомогнат бизнеса. По думите й освен мерките, които всички познават като удължаване на срока, преструктуриране на кредита, банките полагат и други усилия да подпомогнат бизнеса. Според Райна Миткова –Тодорова нужно е и държавата да помогне, като изпълнява стриктно задълженията си към бизнеса - да разплаща навреме задълженията си към неговите представители навреме и т.н.

"Наблюдава се една обща тенденция и в корпоративните кредити, и при кредитите за физически лица, а именно, че и двете страни – и отпускащата, и тази, която следва да търси кредити, са много предпазливи", каза още председателят на Асоциацията на колекторските агенции.

"Първо, няма голямо търсене на кредити в момента. Може би несигурната обстановка в страната предполага, че както гражданите, така и фирмите са изключително предпазливи да правят каквито и да е инвестиции. От своя страна пък кредитните институции също имат много строги критерии да подбират своите клиенти. Изисква се изключително чисто кредитно минало, много на брой обезпечения, което затруднява и без друго така крехкото търсене. Така че за мен кредитирането действително стои в едни много малки, дори санитарни размери. Но, както казват и банкерите, не можем да принудим нито гражданите, нито фирмите да търсят кредити. Все пак ние сме една свободна икономика, в която и търсенето, и предлагането трябва да се срещнат, посочи Райна Миткова – Тодорова.

Тя допълни, че в момента е много трудно да се прогнозира дали ще има лоши или повече добри кредити. По думите й това много зависи от макро картината на средата. "Ако сме свидетели на една правилна, разумна икономическа политика на новото правителство, ако видим, че макроикономическата среда се подобрява, това би успокоило всички страни, и би подобрило и климата за кредитиране и за обслужване на кредитите", посочи още Райна Миткова - Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай