Бизнес климатът се влошава 5-и месец

Бизнес климатът се влошава 5-и месец | StandartNews.com

София. Бизнес климатът през октомври се влошава за пети пореден месец, сочи анкета на Националния статистически институт сред шефовете на фирми. Обръщането на положителния тренд започна през юни, след като през месец май бизнес климатът достигна най-високото си ниво от 5 години и половина. Положителното през октомври е, че бизнес климатът се влошава само в търговията на дребно и промишлеността. В строителството се отчита известно подобрение. А в услугите бизнес климатът остава без промяна, като прогнозите на мениджърите за бизнеса им в следващите шест месеца дори са по-оптимистични.

Условията за бизнес в промишлеността се влошават заради по-негативните очаквания на предприемачите за състоянието на фирмите през следващите шест месеца. Но оценките им за поръчките и производствената активност през последните три месеца са по-благоприятни.

Влошаването на бизнес климата в търговията на дребно се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на фирмите. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани.

Бизнес климатът в строителството се подобрява поради по-благоприятните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на фирмите. Относно настоящата строителна активност обаче анкетата отчита намаление, като и прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Основният проблем пред всички мениджъри е несигурната икономическа среда. Другото общо във всички отрасли е, че мениджърите не очакват вдигане на цените в близките месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай