Биткойнът се пробуди, ще стигне ли $12 000?

Търговската война помпа цените на криптовалутите, световните спекуланти подгряват интереса

Биткойнът се пробуди, ще стигне ли $12 000? | StandartNews.com

Курсът на биткойна, който за първи път през тази година се приближи към нивото от 9000 долара и за месец удвои стойността си, се вдига на фона на обострените търговски отношения между САЩ и Китай. Това принуждава китайските инвеститори да се страхуват за своите авоари от възможно влошаване на икономическата ситуация в страната, а също и от девалвацията на юана в последно време. Скоро биткойнът може да се вдигне до 10-12 000 долара, ако отношенията между страните не се нормализират, пише "Комерсант".

---

 

На 27 май курсът на биткойна за първи път от 11 май 2018 г. се приближи към нивото от 9 000 долара. По данни на "Ройтерс", към 3,30 часа стойността на цифровата валута се е вдигнала до 8960 долара, което е с 4,4% ръст спрямо предишния ден. В 20:30 часа курсът се закрепи на 8730 долара. Пробивът обаче беше краткотраен. След достигането на тази цел, цената падна до $ 8 000 и оттогава се опитва да се възстанови.

въпреки това увереният ръст е факт и се наблюдава втори месец поред. За това време биткойнът прибави към цената си над 120%, а капитализацията му стигна $155 млрд.

Обновяването на годишния максимум се случи в отсъствие на позитивни новини за цифровия пазар. Миналата седмица Комисията по ценни книжа и борси (SEC) отново отложи приемането на решение за създаването на първия в САЩ борсов индексов фонд (ETF) за биткойни, по съвместна заявка от VanEck Associates Corp. и SolisX Partners Inc.

Това косвено може да свидетелства за спекулативен характер на ръста.

Според наблюдения на участници на пазара, в последния месец е имало няколко големи сделки с биткойн, които довели до ръст на неговата борсова стойност. "Много често покупката се е случвала през нощната сесия в САЩ и през дневната в Азия, което предполага, че купувачите са азиатски фондове или фамилни офиси", отбелязва управляващият партньор в EXANTE Алексей Кириенко.

Защо институционалните инвеститори се заглеждат в биткойна

Интересът на азиатските инвеститори към цифровата валута расте на фона на влошаващите се търговски отношения между САЩ и Китай. От 10 май американските власти увеличиха между 10 и 25% митата за китайска продукция на стойност от 200 млрд. долара.

На този фон на 9 май курсът на биткойн за първи път от ноември 2018 г. се вдигна на ниво от 6000 долара.

В следващите дни напрежението в отношенията между страните нарастна, което се отрази негативно на фондовите индекси и стандартните валути, но пък се оказва положително за курса на цифровите валути.

Миналия понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че американската страна още не е готова да сключи търговско споразумение с Китай. "Всяко обостряне на търговията или икономическа война води към изтичане на капитал, регулаторни мерки и търсене на цифрови валути", отбелязва генералният директор на "Спутник — Управление на капитали" Александър Лосев.

Интересът на китайските инвеститори към виртуалната валута се подкрепя от изкуственото обезценяване на юана от властите в Китай.

От началото на май курсът на китайската валута падна с 2,5%, до 6,9 юана за долар. Тази крачка позволява да се компенсират негативните ефекти от американските санкции.

По думите на шефа на отдела за обслужване на клиенти на Zerich Capital Management - Сергей Королев, китайците са принудени да хеджират срещу намаляващата национална валута, като купуват долари или биткойни.

"Ако за долара има ограничения, то с криптовалутите е съвсем просто, а в мащабите на Китай такова търсене не може да не доведе до повишаване на цените на криптовалутите", отбелязва Королев.

Заедно с това участници на пазара отбелязват постоянни рискове от манипулиране чрез криптоборсите.

"На пазара на криптовалутите е разпространена фиктивна търговия, която се осъществява чрез стотици борси, а не чрез един тесен поток, който ще бъде лесен за контрол. Но пазарът става все по-контролиран, тъй като става по-силен", казва съоснователят на миннодобивната компания Bitmain Джихан Ву.

Участниците на пазара не изключват по-нататъшен ръст на биткойна.

Световните спекуланти подгряват интерес към виртуалната валута, а инвеститорите бързат да инвестират, чакайки трицифрени печалби.

От техническа гледна точка сега може да се очаква краткосрочен ръст на курса на биткойна до 10 000 долара", отбелязва Королев.

По мнението на Алексей Кириенко, на нивото от 10 000 долара биткойнът няма да се задържи и може да стигне до 11-12 000 долара. И вече там, отбелязва Кириенко, може да се очаква консолидация.

Играчите се питат дали изпуснаха момента

Криптовалутите, отписани от повечето инвеститори след огромния спад в цените, отново се върнаха в полезрението на инвеститорите, пише в свой анализ Financial Times, цитиран от investor.bg. И въпреки че е ясно, че в момента търсенето на цифрови пари расте, все още има играчи – както физически, така и институционални, които само наблюдават случващото и се задават редица въпроси – от дали интересът е временно явление, до  изпуснали ли са момента да влязат на пазара.

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн достигна най-високото си ниво за годината на 27 май, когато в размките на ден поскъпна с 10% до близо 9 хил. долара. От началото на януари лайткойн е поскъпнал с общо над 290%. Етерът, втората по големина криптовалута, скочи със 110% през тази година.

Ръстовете напомнят за сериозното повишение на цените по време на бума на криптовалутите в края на 2017 г. Така в момента биткойнът и другите криптовалути стават част от рисковите активи, които трупат сериозна преднина, подхранвана и от сигналите за допълнително разхлабване на паричната политика от страна Федералния резерв и Европейската централна банка, посочва Financial Times.

Изненадващото съживяване идва след болезнената за пазара 2018 г., когато стойността на биткойна се срина с почти три четвърти, като в същото време и много хендж фондове, инвестиращи в криптовалути, отбелзяха огромни загуби.

„Зимата на криптопазара си отиде“, коментира Мануел Ернесто де Луке Мунтанер, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Люксембург компания Block Asset Management. Според него търсенето от страна на институционални купувачи и фондове за рисков капитал е спомогнало за повишаване на цените през тази година.

„Един от факторите, който доведе до сериозните ръстове в цените на почти всички криптовалути, е завръщането на страха сред инвеститорите и спекулантите да не бъде изпуснато следващото покачване“, коментира за investor.bg Ивайло Чаушев, старши дилър в „Делтасток“ АД.

Тазгодишното покачване на цените на цифровите валути доведе до обща пазарна капитализация от 270 млрд. долара, според Coinmarketcap, от които 57% се дължат на биткойн.

Има обаче още много за наваксване преди криптовалутите да се върнат близо до най-високите си стойности. Биткойнът, например, е с 53% под рекордните си нива от близо 20 хил. долара, достигнати през декември 2017 г.

Цената му ще достигне 30 хил. долара до края на 2019 г. Тази прогноза е направил Джихан Чу, съосновател на Kenetic Capital в интервю за Bloomberg. Сред причините, които той посова за възходящия тренд, са разочарованието от технологичните IPO-та и навлизането на пазара на криптовалути на Facebook и Fidelity.

„Навлизането на такива големи компании и институционални инвеститори на пазара неминуемо спомага за легитимирането и приемането на криптовалутите“, коментира и Ивайло Чаушев от „Делтасток“ АД пред investor.bg. Според него обаче само времето ще покаже дали сме в началото на следващия бичи пазар. И въпреки че криптовалутите отново стават привлекателни и показват потенциал за растеж, не трябва да се подценява волатилния характер на този тип активи и риска от сериозен спад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай