Банковият офис на бъдещето

Робот посреща клиентите в Банк Брадеско, Бразилия

Банковият офис на бъдещето | StandartNews.com

Ще плащаме онлайн, срещи очи в очи само за консултации

Отивате в банковия филиал, в който са сметките ви. На входа ви посреща любезно малко роботче, на което казвате по какви дела идвате. Роботът ви съпровожда до съответното гише и ви изчаква, за да продължите по-нататък.
Как ви звучи? Като поредния сериал от "Междузвездни войни"? Само че е истина. Такива банкови клонове вече има в Бразилия, в Банк Брадеско (Banko Bradesco). Те много симптоматично са наречени Брадеско Некст. Явно мениджърите и собствениците на този трезор си падат по нестандартните решения за банкиране. Или просто се съобразяват с нуждите на клиентите си и с особеностите на средата, в която работят. Същата банка има и плаващи филиали по река Амазонка. Те са разположени в кораби, които се движат по реката и имат определени спирки по дни и часове, които са известни на местните.

Всички тези нестандартни решения са предприети поради факта, че се променя поведението на потребителя, казва Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Булбанк. Тя разказва за тях по повод неотдавнашното си участие на международна среща на EFMA в Амстердам. EFMA е организацията за иновации в банковия сектор. За първи път на конференция от такъв ранг, на която се обсъждат последните нововъведения в банковия сектор, е поканена и българска банка. Цветанка Минчева е представила пилотния проект на УниКредит "Банков филиал на бъдещето", който беше отворен преди година в Бизнес парк "Младост". По информация на Минчева, на срещата е отчетено, че за първи път ползването на дигиталните канали е надхвърлило ползването на телевизията, което си е техническа революция. Подобно нещо се е случило през 50-те години на ХХ век, когато телевизията е прехвърлила радиото. Банките не могат да си позволят да изостанат естествено. Прогнозата на водещите учени е, че през следващите 10 години пред банките ще има повече предизвикателства, отколкото през последните 100 г. Всичко това вдига много високо летвата и съответно клиентските очаквания, казва Минчева. Те искат вече да са винаги свързани с банката си и не приемат работата постарому.

Какъв всъщност е банковият офис на бъдещето, видян на EFMA Summit? Прогнозите сочат, че много скоро почти всички банкови операции - плащания, нареждания за прехвърляне на пари и пр., ще се извършват онлайн, от компютъра вкъщи, от работното място или дори от метрото, докато пътуваме. Но по-странното е, че не се предвижда тотално закриване на традиционните банкови салони, познати днес. Вероятно няма да са на всеки ъгъл, както е сега, и ще се посещават главно за консултантски услуги. Въпреки че се развива и дистанционното консултиране - чрез видеоконферентна връзка клиентът може да се свърже с какъвто иска експерт или няколко експерти, които са позиционирани някъде другаде.

Минчева разказва и за още един иновативен проект от Бразилия, който е базиран на социалните мрежи. Клиентите на банката могат да създадат собствен онлайн магазин, чрез който да реферират продукти на свои приятели. По този начин банката се сдобива с повече нови клиенти, а пък самите клиенти, реферирайки, получават при по-добри условия продукти и услуги от банката.

Първият дигитален клон ще е в Лондон

Първата изцяло дигитална банка ще отвори врати догодина във Великобритания. Създателите й твърдят, че това е истинска алтернатива на традиционните банкови клонове. Тя ще предлага пълния набор от банкови услуги. Освен удобство за клиентите си финансовата институция няма да носи негативите, свързани с високите бонуси на мениджърите в сектора.

Начело на банката ще застане Антъни Томсън, който е основател и бивш представител на Метро банк. "Ние ще предлагаме всички услуги, както и традиционните банки. Целта ни е да станем номер едно по клиентска маса много бързо", обяви Томсън.

Потенциалът за ръст е огромен, имайки предвид бързо растящото недоволство от клиентите на банки както в цяла Европа, така и на Острова. Нетърпимост към системата трупат солидните банкови бонуси, големите такси за обслужване на сметки, сривовете в онлайн системите. Томсън обаче предупреждава, че макар дигиталната банка да предлага качествени банкови продукти, не е задължително те да са номер едно на пазара с най-високите лихви за спестяване или най-малките такси за овърдрафт. Тя ще оперира изцяло онлайн, като транзакции ще могат да се изпълняват чрез мобилни устройства. Не е предвидена възможност за телефонно банкиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай