Банкер стана мениджър номер 1 на 2015-а

Банкер стана мениджър номер 1 на 2015-а | StandartNews.com

Петър Андронов получи кристалната статуетка в осмото издание на конкурса

Банкерът Петър Андронов е мениджър номер 1 на 2015 г. Главният изпълнителен директор на СИБанк и председател на Асоциацията на банките в България победи в престижния конкурс за висши постижения в бизнес управлението, организиран от списание "Мениджър". Осмото издание на надпреварата мина под мотото "Опитът остава". На тържествена церемония в Софийската опера Андронов получи кристалната статуетка, която по традиция се връчва от президента.

"Чудно е, че представител на банкерите, които са сред най-мразените хора, стигна до топ 10", каза преди това Андронов. И разсмя публиката с няколко вица за банкери - те не си шият костюми с джобове, защото никога не вадят пари от собствения си джоб, а сърцата им са най-предпочитани за трансплантация, тъй като са студени и не са повредени от емоции. А когато получи престижната статуетка, Андронов развълнува присъстващите, като им издекламира любимото си стихотворение от Уолтър Уинтъл, преведено от Иван Вазов: "Но човекът, който печели играта е тоз, който мисли: "Аз мога!".

Освен Петър Андронов до финала на конкурса достигнаха Валентина Диканска, управител на BASF България, Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на Walltopia, Кристоф де Лафарж, изпълнителен директор на "Шнайдер Електрик България", Пламен Ялъмов, председател на изпълнителния комитет на "Алианц България Холдинг" АД, Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България, Снежина Казакова, изпълнителен директор на "Ди Ейч Ел Експрес България", Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на "Нестле България"

Цветанка Крумова, изпълнителен директор и член на УС на ЗАД "Армеец", Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина Естейт" и "Платинум Брандс". Компаниите, които те управляват, произвеждат 2% от БВП на страната.

Участниците във финалната десетка са излъчени по методология, специално разработена от международната консултантска компания "Делойт" за конкурса. Документи за участие тази година подадоха 74-ма висши мениджъри - българи и чужденци, личности с важен принос в развитието на страната. Те управляват над 31 000 служители. Най-много бяха кандидатите от ИТ сектора - 27%. 17 на сто от подалите документи са от компании, които оперират в сектор селско стопанство, храни и напитки. Следват мениджъри на банки, финансови институции и застрахователни компании, те са 13% от всички кандидати. 5% от участниците управляват транспортни и логистични фирми. 54 преминаха във втория кръг на състезанието. Общите приходи от дейността им за 2014 г. са над 6,2 млрд. лева.

72% от участниците в осмото издание на "Мениджър на годината" отчитат ръст в приходите си за последните 3 години, а това, което ги обединява, е че всеки един от подалите документи приема конкурса като личностно израстване.

Стихът на победителя

Аз мога

Ако мислиш: "сразен съм", сразен си.
Ако мислиш: "не смея", не смееш.
Ако казваш: "бих искал", но си мислиш - "не мога", просто няма как да успееш.
Ако мислиш, че губиш - загубен си.
Ще ти каже светът без упойка -
успехът се крие в твоята воля
и е в умствената ти настройка.
Ако мислиш: "назад съм", назад си,
който мисли високо, не пада.
Просто трябва да бъдеш напълно уверен,
щом си тръгнал да дириш награда.
Не най-силният,
нито най-бързият обезателно грабват залога.
Но човекът,
който печели играта,
е тоз,
който мисли: "Аз мога!"

Уолтър Уинтъл

Цветанка Крумова грабна наградата на зрителите

Изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Цветанка Крумова взе наградата на зрителския вот за "Мениджър на годината 2015". Тя спечели в онлайн гласуването, което традиционно се провежда на сайта на bTV. Крумова получи подкрепа от 27% зрителски вот и стана фаворит сред 10-мата финалисти в националното допитване. Наградата й беше връчена от изпълнителния директор на "Би Ти Ви Медия груп" - Павел Станчев.

Още две специални награди бяха връчени на церемонията. Специален приз за устойчив бизнес получи Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на най-успешната в света компания за производство на катерачески стени Walltopia, който е трикратен финалист в конкурса на сп. "Мениджър". С награда "Мисия в полза на обществото" бе отличен Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на "Нестле България".

Всички финалисти в конкурса получиха своите специални грамоти за висши постижения в мениджмънта от също толкова успешни бизнес ръководители и публични личности.

Да отворим сърцата си за успеха

Васил Мирчев, издател на списание "Мениджър"

Горд съм, че списание "Мениджър" за поредна година успя да събере едни от най-силните предприемачи и мениджъри в този най-престижен конкурс. Развълнуван от резултатите на участниците в конкурса през тази година.

Зная колко труд, кураж, амбиция, знания, идеи и постоянство стоят зад тези резултати. С всичко, което правите, скъпи приятели - с продуктите, които произвеждате, с цялостното си представяне на пазара, с екипите си, с политиките, които водите, вие категорично и достойно показвате, че в България може да се прави успешен бизнес, че тук живеят и работят много умни, талантливи и на световно ниво мениджъри. Както живеят и работят и много умни, талантливи и на световно ниво учени, преподаватели, лекари, дейци на културата, спортисти. Всички тези хора са най-голямото богатство на България. Вие, участниците в конкурса "Мениджър на годината", сте много важна част от това богатство.

Като издател на "Мениджър" ви уверявам, че списанието ще отвори още по-широко страниците си за вас - лидерите на бизнеса, хората, които проправят нови пътища и откриват нови хоризонти. Но и за всички успели хора в България. Вярвам, че и другите колеги издатели ще постъпят така.

Точно сега всички българи, които живеят и работят в България, които живеят и работят в чужбина, имат нужда силно да повярват, че и в България може да се успява, че нашата родина е добро място за изява, за кариера, за просперитет, за спокоен и щастлив живот. Нека всички в тази страна отворим душите, мислите и сърцата си за успеха. Нека си повярваме, че можем повече, за да постигаме повече.

Няма предел на нашите амбиции, планове и мечти.

Вашият живот, вашият бизнес, вашите успехи, скъпи участници в конкурса "Мениджър на годината", показват точно това.
Благодаря, че ви има. Благодаря ви за всичко, което правите.

Желая ви на добър час.
Бог да пази България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай