Българската "Република" се прави в Литва

Кампанията "Коледата безопасна" ще търси подкрепа за родното производство

Българската "Република" се прави в Литва | StandartNews.com

София. Популярният шоколадов десерт "Република", който е любим на поколения българи, се произвежда в Литва. Това е практика от години, просто исторически нещата са се случили по този начин, коментира Ивайло Найденов, управляващ директор на компанията производител "Монделийз България".

Освен "Република" и други стоки, които смятаме за типично български, всъщност се произвеждат в чужбина. Бобът "Добруджанка" например идва от Киргизстан, лещата ни най-често е от Румъния. Макар да имаме вече стогодишна традиция в производството на захар, много от пакетите, които се предлагат в магазините, също идват от северната ни съседка. Оризът обикновено е раснал в Индия. Полското прясно мляко е много по-евтино от българското, затова и редовно е предпочитано от купувачите. Пак заради цената кашкавалът често се заменя със сирене гауда. В Смилян пък от години купуват и готвят най-често китайски боб, установи проверка на "Стандарт".

Как може да се увеличи предлагането на родни продукти в магазините и как да им дадем равен шанс с европейските? Отговори на тези въпроси ще търсим заедно с представители на държавните институции, браншовите организации и бизнеса в тазгодишната кампания "Коледата безопасна" на Българския медиен съюз. Инициативата се провежда за седми пореден път и както винаги досега акцент в нея ще бъде и възможността за информиран избор на потребителите и грижата за тяхното здраве. Тази година партньори в кампанията ни са Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите. Кулминацията й ще бъде подписването на традиционния Коледен пакт, с който всички се ангажираме да бъдем по-отговорни и честни към потребителите не само по празниците, а и през цялата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай