България ще бъде домакин на конференцията „Мир и земеделие"

България ще бъде домакин на конференцията „Мир и земеделие" | StandartNews.com

"От МЗХ, ще подкрепим домакинството на България в международната конференция „Мир и земеделие". Радваме се, че България ще може да даде своя принос в разпространяването, в убеждаването на посланието на проекта, че мирът в света означава устойчиво земеделие и гарантирано изхранване на населението". Това заяви в Бургас министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

България ще бъде домакин на конференцията през 2017 година. През 2012 г. в Берлин се учредява гражданското обединение Асоциация "Хляб на мира", чиято цел е стартирането на общ проект с държавите- членки на ЕС. Същата година, част от добитата ръж в нивите край Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Първите ръжени семена се засяват на исторически важни места в 12- те държави.

Тази година реколтата от ръж "Хляб на мира" е била поверена на двама председатели на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров и Теодор Тодоров. Семената са засети на общо поле в землището на село Кликач, а очакваният добив ще е над 500 кг. След пресконференцията, министър Танева, заедно с участниците в проекта посетиха ръженото поле в с. Кликач, където бе изпълнен тържественият ритуал за началото на жътвата на ръжта.

69 000 декара е засятата ръж в България, така че се надявам да правим ръжен хляб, каза още министърът.

Тя съобщи още, че до 10 юли ще бъдат извършени плащанията по мярка 10. В момента текат плащанията за дребните земеделски стопани, като срокът е до 30 юни. „Там изчисленията са най-сложни и имаме заявки за малко над 10 000 хиляди бенефициента, а мярка 10 е от обхвата на Програмата за развитие на селските райони „Агроекология и климат". Около 10 юли е графикът, по който работи Държавен фонд „Земеделие" за плащанията", обясни министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай