България на 43-то място по равенство между половете

България на 43-то място по равенство между половете | StandartNews.com

София. Равенството между жените и мъжете в света е все по-голямо. Това сочи доклад на Световния икономически форум, според който България е на 43 място, като се покачва с 9 места от миналата година.

През 2012г. страната ни беше на 52 място. Подобренията се дължат предимно на покачване на индекса за икономическо участие, както и на увеличения брой дами в парламента след изборите през май – от 21% през 2012 г. до 25% през 2013 г.

Начело на класацията сред 136 държави са Ислания, Финландия и Норвегия, като резултатите се формират на база на участието в политиката, икономическото равенствто, както и зачитането на правото на здравеопазване и образование.

Регионите, където не е имало подобрение през последната година са Близкият,  изток и Северна Африка, като Йемен е на дъното на класацията. Докладът за равенството между половете на Световния икономически форум се публикува всяка година през последните осем години.

Исландия за пета поредна година е на първото място като държава с най-голямо равенство между мъже и жени. 

Откакто е дадено начало на индекса през 2006 г. 80% от държавите са регистрирали напредък, посочва Саадия Захиди, съавтор на доклада.

Тя отбелязва в Близкия изток единствено Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия инвестират в образование и здравеопазване, но не интегрират жените в икономиката.

Захиди Обяснява, че северните държави в Европа продължават да оглавяват класацията, защото дълги години са инвестирали в човешкия капитал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай