България е с важна роля за Европейския енергиен съюз

България е с важна роля за Европейския енергиен съюз | StandartNews.com

България играе важна роля за изграждането на Европейския енергиен съюз. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргретe Вестагер след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. 

"За всеки европейски и български граждани е важно да се осигурят сигурност на доставките и достъпни цени. ЕК поддържа отлично сътрудничество с България и много силни двустранни връзки. ЕС трябва да извърви своя преход в енергийните системи и да изпълни ангажиментите си за опазване на околната среда и климата. В тази връзка българските приоритети в сферата на енергетиката са същите като тези на ЕС", заяви еврокомисарят. 

И допълни: "Българските приоритети са сходни с европейските и са част от тях".

Премиерът Борисов пък изтъкна, че на срещата са били обсъдени всички спорни теми, по които трябва да се прояви разбиране и да бъда решени. „Една от основните теми, по които действително се полагат много усилия, е монополното положение на „Булгартрансгаз". Обяснихме какви мерки сме взели там и че газопреносната система е изключително важна и стратегическа за България задача", отбеляза премиерът, цитиран от Фокус.

 „Разговаряхме и по проектите и по делата, които имаме, както и за руските тръби, които са на нашето пристанище. Очакваме от Европейската комисия и от еврокомисаря Вестагер разбиране и помощ. По всички „спорни теми" действително съгласно европейските директиви ние трябва следваме техните предписания, но мисля, че всички разбират, че някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране", коментира Борисов.

И благодари за добрата оценка, която сме получили от ЕК.  „Темите не са от днес, от десет години са, днес ги решаваме", подчерта Борисов. Той допълни, че предстои датският еврокомисар да се срещне с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай