Анализ на "Газпром": Възможно е спиране на синьото гориво

Президентът на "Газпром" Алексей Милер пристига за купона на Шрьодер

Анализ на "Газпром": Възможно е спиране на синьото гориво | StandartNews.com

"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на големите енергийни и транспортни руски компании

"Газпром" не изключва потенциално прекъсване в транзита на руски газ за Европа. Това се посочва в отчета на руския газов холдинг за 2013 г., цитиран от ИТАР-ТАСС. "Може да се създаде ситуация, при която "Газпром" няма да може да предотврати потенциално прекъсване на транзита на газа на групата "Газпром" през територията на следните страни: Украйна, Беларус и Молдова", се посочва в отчета. Ръководството отбелязва, че "е имало случаи, когато доставките на газ, предназначени за европейските потребители, са били пренасочвани заради разногласия със страните от бившия Съветски съюз, през чиято територия се транзитира газът". "Всяко прекъсване на транзита през територията на Украйна, Беларус и Молдова, включително потенциалното отклоняване на газа, доставян за Европа, може да доведе до това, че "Газпром" да не е в състояние да изпълни задълженията си за доставките на газ на европейските потребители. Продължаващата политическа и икономическа криза в Украйна засилва опасенията, че украинският контрагент на "Газпром" няма да може да изпълни задълженията си по транзита на газа и ще прибегне до отклоняване на газ, предназначен за потребителите в Европа, а това пък може отрицателно да повлияе на резултатите от нашата дейност и нашето финансово положение", се посочва в отчета. За да намали тези рискове, "Газпром" постепенно преминава към общоприети в световния газов бизнес принципи и механизми на пазарното ценообразуване за газа, който се внася от страните от бившия Съветски съюз, посочва руската компания.

Междувременно на фона на продължаващата ескалация на напрежението в Украйна международната агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на големите руски енергийни и транспортни компании, предаде агенция "Блумбърг". Понижаването на рейтинга става три дни, след като агенцията намали суверенния рейтинг на Русия от ВВВ на ВВВ-, последния инвестиционен рейтинг преди така наречения рейтинг "боклук". Снижена е оценката на газодобивната компания "Газпром", на петролната "Роснефт", на доставчика "Транснефт", на електрокомпанията "Федерална мрежова компания Единна енергийна система", железопътния оператор "Руски железни пътища" и на нейната дъщерна компания "Федерална пътническа компания". Кредитните рейтинги на тези компании бяха намалени от ВВВ на ВВВ- с негативна прогноза. "Стандард енд Пуърс" понижи на същото равнище с негативна прогноза дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и национална валута на банка ВТБ и дъщерните й структури ВТБ Застраховане, ВТБ Лизинг, ВТБ Лизинг-финанс, ВТБ капитал и Банка на Москва. През март друга от трите големи международни агенции - "Фич" - понижи прогнозата по рейтинга на Русия от стабилен на негативен.

Ротшилд увеличи дела си 7 пъти

Фондът на семейство Ротшилд - Rothschild Investment Corporation - е увеличил покупката на депозитарни удостоверения на руската компания "Газпром" 7 пъти за първите три месеца на 2014 г. Към 31 декември 2013 г. Ротшилдови са притежавали ценни книжа на "Газпром" само за 241 000 долара. Но към 31 март, въпреки постоянно изострящата се криза в Украйна, портфейлът на Rothschild Investment Corporation е достигнал 1.7 милиона долара.

Шрьодер празнува ЧРД със стопанина на Кремъл

Конфликтът в Източна Украйна заплашва да ескалира, но това не е пречка за бившия германски канцлер Герхард Шрьодер да отпразнува 70-ия си рожден ден заедно с Владимир Путин в понеделник. По този начин той се подиграва с външната политика на Берлин, пише германското сп. "Шпигел". Скандалът бе отразен и в други немски медии, след като излязоха снимки, показващи Шрьодер в топла прегръдка с Путин. Германското правителство и редица медии се разграничиха от бившия канцлер. Празненството в чест на 70-годишнината на Шрьодер е било в понеделник вечерта. В деня на приема в Юсуповския дворец Западът въведе нови санкции срещу Русия. На снимките се вижда как кортежът на Путин пристига пред Юсуповския дворец в бившата царска столица Санкт Петербург, където Шрьодер вече го очаква. До него е Матиас Варинг, офицер от бившата политическа полиция Щази на ГДР. Сред гостите са председателят на "Газпром" Алексей Милер, министър-председателят на германската провинция Макленбург-Предна Померания Ервин Зелеринг. Той е член на Социалдемократическата партия в Германия (която издигна кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията - Мартин Шулц). Шрьодер не представлява германското правителство, заяви висш германски правителствен представител във вторник и напомни, че бившият канцлер се е оттеглил от активната политика. От кабинета на Герхард Шрьодер не коментираха случая. Пътуването на Зелеринг бе критикувано остро в Европейския парламент от председателя на групата на зелените Юрген Сур. Според него е недопустимо на фона на украинската криза Зелеринг да предприема приятелски посещения на Путин.

Путин: Пирожките ще преборят "Макдоналдс"

Руската кухня е превъзходна и може да пребори "Макдоналдс", заяви руският президент Владимир Путин на среща със Съвета на законодателите, цитиран от РИА Новости. Според него може да бъдат създадени регионални вериги за хранене, предлагащи национална кухня, и те много успешно да конкурират други вериги. "Имаме превъзходна кухня. Въпросът е как да установим производство и добро качество, по-добро от, да кажем, потенциалните конкуренти, включително "Макдоналдс", каза Путин. Като пример за добра национална кухня той даде осетинските пироги (вид баници), татарските беляши (пирожки с месо), чак-чака (казахстанска домашна юфка с мед), акалитките в Карелия и др. Според държавния глава такова производство няма да е скъпо, ще изглежда домашно приготвено, но ще следва принципите на промишленото производство. С тази идея може да се заемат дребният и средният бизнес, ако им се предоставят определени условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай