Алтерко ще дебютира на германска фондова борса

Компанията има амбицията да стартира и директни продажби в Азия, както и да представи нови продуктови решения за индустриална автоматизация

Алтерко ще дебютира на германска фондова борса | StandartNews.com

Компанията има амбицията да стартира и директни продажби в Азия, както и да представи нови продуктови решения за индустриална автоматизация

Водещият технологичен холдинг Алтерко АД увеличава капитала си с нова емисия акции на БФБ и планира дебют на Франкфуртската фондова борса до 2023 г., Това бе обявено на специално събитие в Sofia Event Center, организирано по повод новата емисия акции. Тя цели да набере допълнителен капитал, който ще подпомогне компанията по пътя ѝ към създаване на нови умни устройства и IoT решения.

Ексклузивната презентация бе излъчвана на живо онлайн на четири езика – български, английски, немски и италиански, при много голям интерес.

На събитието Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Алтерко АД, разкри още, че компанията си поставя за цел до 2022 г. да регистрира продажби на 300 000 устройства месечно, а до 2023 г. – да достигне 1.4% пазарен дял в сектора на умните устройства в Европа и Северна Америка. Запис на цялата презентация и повече за амбициозните планове на холдинга за следващия тригодишен период може да гледате тук.

„Компанията ни се развива изключително бързо, за което говорят и високите ни финансови резултати. Амбицията ни е да постигаме все по-големи успехи, а чрез иновативните ни и смели идеи да предизвикаме революция на пазара на продукти за автоматизация на дома, установявайки се като лидер в глобален мащаб. Вярваме, че увеличението на капитала ни е още една важна стъпка напред към реализирането на плановете ни за развитие през следващите няколко години“ – коментира Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Алтерко АД.

Обявеното ново увеличение на капитала на иновативния холдинг е за максимум 3 млн. акции или общо 9 млн. лв. Всеки желаещ да инвестира в акции от новата емисия може да го направи след като първо придобие права и ги упражни, закупувайки акции на емисионна цена от 3 лв., като 5 права дават възможност за записване на 1 нова акция. Общо са издадени 15 млн. права, колкото са сегашните акции на дружеството. Минимумът за успех на увеличението е записването на 1 млн. акции за 3 млн. лв. При пълен успех акциите ще достигнат 18 млн. броя. Акциите от увеличението се предлагат на територията на България, Италия и Германия.

Предвижда се търговията с права да започне на 8 октомври и да продължи до 19 октомври 2020 г., а на 23 октомври 2020 г. – да се проведе аукционът за неупражнените права. Плановете са търговията с новите акции на Българска Фондова Борса да започне около 8 декември 2020 г. Инвестиционен посредник на публичното предлагане е Карол АД.

От стъпването на Алтерко АД на Българската фондова борса в края на 2016 г. досега, цената на акциите в дружеството се е увеличила със 173% (цена при затваряне на 30.09.2020 г.). Това стана ясно по време на презентацията. От символични тогава, приходите от продажби на умни устройства са нараснали до над 10.8 млн. евро (2019 г.). Въпреки предизвикателната глобална ситуация в момента, през първата половина на 2020 г. Алтерко регистрира ръст в печалбите си на консолидирана база от 283% спрямо същия период през предходната година.Това е още един успех за компанията, който затвърждава позицията ѝ на водещ разработчик на устройства за автоматизация на дома.

Планове до 2023 г.

Алтерко АД си поставя амбициозни цели за развитие през следващите три години. През предстоящата година компанията планира да стартира директни продажби в Азия, както и допълнително да развие бизнес операциите си в Европа и САЩ. Алтерко Роботикс – дъщерната компания за иновативни решения в IoT сферата, възнамерява също така официално да представи новата си иновативна продуктова линия Shelly Plus, която ще промени пазара, позволявайки създаването на децентрализирана система за автоматизация на дома.

Намеренията на компанията не свършват дотук. До 2022 г. Алтерко има за цел да регистрира продажби на 300 000 устройства месечно, а до 2023 г. – да достигне до 1.4% от умните домове в Европа и Северна Америка. Компанията планира още навлизане в сектора на индустриалния IoT и стартирането на продуктова линия индустриални умни устройства. Алтерко има амбицията да направи своя дебют и на Франкфуртската фондова борса до 2023 г., развивайки през цялото време портфолиото си от иновативни продукти и установявайки Shelly като един от най-разпознаваемите брандове за устройства за умен дом.

Продуктите MyKi и Shelly – иновациите на Алтерко

Детският GPS/GSM часовник MyKiTM е един от най-разпознаваемите продукти на Алтерко, разработен от дъщерната компания Алтерко Роботикс. Устройството от ново поколение позволява на родителите да общуват със своето дете, както и да следят локацията му чрез специално разработено мобилно приложение, за да са спокойни за неговата безопасност. MyKiTM е лидер на пазара у нас, а след успеха на часовника компанията разшири продуктовата линия, включвайки MyKi Touch с добавен сензорен дисплей, MyKi Pet – предназначен за собствениците на домашни любимци, както и продуктите за грижа за здравето MyKi Care, MyKi Tcam и MyKi Oximeter.

Чрез продуктовата линия Shelly екипът на Алтерко Роботикс създаде изцяло нови тенденции в системите за домашна автоматизация. Компанията не спира да развива и добавя нови иновативни устройства към портфолиото си, сред които са и Shelly Air – ефективен уред за пречистване на въздуха, Shelly Motion – първият Wi-Fi сензор, който може да бъде постоянно свързан с интернет, и Shelly i3 – най-малкото Wi-Fi устройство за автоматизация на дома в света.

Само преди месец компанията представи най-новите си устройства под бранда Shelly на един от най-големите технологични форуми в света – IFA Берлин, където имаше собствена пресконференция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай