АЕЦ плати 7 млн. за V и VI блок (ОБЗОР)

АЕЦ плати 7 млн. за V и VI блок (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преведената сума няма нищо общо със споразумението с "Уестингхаус" за VII блок

АЕЦ "Козлодуй" извърши плащане към "Уестингхаус eнерджи систъм" за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус на V и VI блок. Това обясни специално за "Стандарт" изпълнителният директор на "Първа атомна" Димитър Ангелов.

"Плащането е извършено в изпълнение на договор с щатската компания от 8 ноември 2013 г., а каква е сумата, нямам право да ви кажа", коментира още Ангелов, но допълни, че е приблизително тази, която взриви медиите - т.е. около 7 млн. лева без ДДС.

Общата стойност на договора с "Уестингхаус eнерджи систъм" е 15.995 млн. щатски долара, а крайният срок за изпълнението му - до 2016 г., съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Плащането няма нищо общо с акционерното споразумение с "Уестингхаус електрик къмпани" за изграждане на VII блок на площадката АЕЦ "Козлодуй", коментираха още от енергийното ведомство. Кабинетът "Близнашки" прави детайлен анализ на финансовите параметри и на ползите и рисковете за България от евентуален строеж на VII блок, се казва още в съобщението на МИЕ. Резултатът от анализа ще бъде предаден на новия кабинет като основа за продължаване на работата между АЕЦ и "Уестингхаус електрик къмпани" за вземане на решение за продължаване или спиране на проекта за VII блок, посочват още от МИЕ.

Не сме подписвали никакъв договор във връзка със VII блок на АЕЦ "Козлодуй", коментира и вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева във връзка с плащането към "Уестингхаус eнерджи систъм". Не смятам, че е редно служебното правителство да поема ангажименти за важни дългосрочни стратегически проекти, коментира тя и допълни, че такива следва да се преценят от редовен кабинет с политическа подкрепа.

Спекулациите носят само минуси за България

Драгомир Стойнев, бивш икономически министър и зам.-председател на БСП

Дано служебното правителство не действа на своя глава по големите енергийни проекти. По тях трябва да има консенсус и затова правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с "Уестингхаус" за VIII блок и го остави за разглеждане след изборите. АЕЦ "Козлодуй" няма никакви основания за плащания по проекта за VII блок, поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър и какви действия са предприемани, трябва да попитате именно него. Спекулациите с енергийните проекти носят само минуси за България. Картинката трябва да е чиста и знам, че всички отговорни политици го разбират, особено в ситуация като сегашната. По изграждането на газовите връзки със съседните държави, "Южен поток" и ядрената енергетика трябва да има консенсус между политическите сили, а не игри на дребно. От тях зависят националната сигурност и икономическата стабилност. В момента не съм министър на икономиката и енергетиката. Това, което мога да заявя, е, че първо трябва да се попита министърът на икономиката и енергетиката - защо е направен този превод. Второ, при положение че не е потвърден договорът за изграждане на VII блок от служебното правителство, защо е необходимо да се направи този превод, или този превод просто е във връзка с други проекти, по които АЕЦ "Козлодуй" работи с "Уестингхаус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай