80% от дините ни – гръцки

Ядем любениците, с които съседите ни хранят прасетата си

80% от дините ни – гръцки | StandartNews.com

Българската диня отсъства от родния пазар. В София 80% от тях са предимно внос от Гърция, защото съседката ни е наблизо. Това заяви за БГНЕС в световния ден на динята потомственият производител и търговец на любеници от Любимец Иван Атанасов. Според него най-много български дини се консумират по морето. Производителят разкрива как да разпознаем узрялата от презрялата.

„Хубавата българска диня се разпознава по шарката и зелената дръжка. Тя е по-тъмна, красива и изглежда свежа”, посочва първите признаци, познавачът й, който от един поглед разпознава коя е узряла, розова или презряла.

ВИЖ ОЩЕ: 20-те тайни на динята

За разлика от нашата, гръцката е с по-светла шарка, дръжката е много суха и тънка, защото поне 30 дни е престояла в тира.

„Често у нас се продават гръцки дини 4-5-то качество, които стават единствено за храна на прасетата. И гърците имат хубави, но те остават на техния пазар”, убеден е той и добавя, че няма как да се купи узряла българска любеница за 50-60 ст. килото, защото тази цена е под производствената себестойност на продукта.

Източник: БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай