20-те тайни на динята

Китай е най-големият производител, в Япония гледат квадратни, в Китай ядат кората

20-те тайни на динята | StandartNews.com

Днес е световният ден на динята. Празникът е популярен най-вече в САЩ. „Стандарт” ви представя 20 неща, които не знаем за уникалния плод.

1. Дивите дини произхождат от Южна Африка.

2. Динята може да се класифицира едновременно като плод и зеленчук.  Плод е, защото расте от семе, има сладък, освежаващ вкус и се смята, че е вид пъпеш.  Зеленчук е, защото е от същото семейство като краставицата и тиквата. Освен това се отглежда на полето, също като други зеленчуци.

3.Има 5 главни вида дини – със семки, без семки, мини, жълти и оранжеви.

4. Съществуват повече от 1200 разновидности на динята, които се различават по тегло, форми и размери, а на цвят са червени, оранжеви, жълти и бели дини.

5. Динята съдържа около 6% захар и 92% вода.

6. Високият водно-електролитен състав на дините ги прави идеални за освежаване през летните горещини. Те ни хидратират, поддържат кожата ни свежа и почистват бъбреците ни от токсини.

7. Една чаша нарязана диня, около 152 грама, съдържа 43 калории, никакви мазнини, 11 грама въглехидрати  (9 грама захар и 1 грам фибри) и още грам фибри. Също така -  17% витамин  А, 21%  витамин С, 2% желязо и 1% калций. Съдържа още тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин Б6, магнезий, фосфор, цинк, манган, холин, селен.

8. Динята е плодът с най-много ликопен – каротиноиден пигмент, който придава цвета на червените плодове.

9. Динята е много добър хидрататор на тялото. Тя е пълна с много електролити. Холинът в нея повлиява позитивно на съня, движението на мускулите, паметта и ученето. Той поддържа структурата на клетъчните мембрани, подпомага преноса на нервни импулси, абсорбацията на мазнини, намаля хроничните възпаления.

10. Динята и нейният сок намалят мускулната треска. Подобряват времето за възстановяване след тренировка.

11. Оптималният дневен прием е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

12. Подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията и могат да си позволят най-много една порция дневно.

13. Съдържащите се в динята фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата.

14. Китай е най-големият производител на дини в света. Произвежда близо два пъти повече от втория по големина в света – Турция.

15. Всяка част от динята може да се яде, дори и кората, която също съдържа редица хранителни вещества, но поради непривлекателния й вкус рядко се използва за храна.

16. В Китай кората на динята се използва като зеленчук и се пържи, задушава или маринова.

17. Японски фермери отглеждат дини под формата на куб, които растат в стъклени кутии и приемат формата на кутията. Това е направено с идеята дините да се подреждат по-лесно в магазина, но проблемът е, че цената на една квадратна диня става почти двойно по-висока от тази на обикновената диня.

18. Най-голямата диня всвета тези 122 килограма. Отгледана е от на Лойд Брайт от Арканзас, САЩ  и през 2013 г. е вписана в книгата на Гинес

19. В САЩ си имат ден на динята, в който освен че си похапват се замерват с нея. А семките използват за надплюване, което прави този специален ден още по-забавен.

20. От столетия динята се използва и за скулптори. Артисти от цял свят ваят кората или плода, зада направят геометрични фигури и дори животни.  Изкуството тръгва от Тайланд.  Дините са били използвани за декорация на кралските маси

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай