750 млн. лв. за жп линията Русе-Варна

750 млн. лв. за жп линията Русе-Варна | StandartNews.com

Възможно е да бъде пуснат скоростен влак между Русе и Гюргево през Дунав мост, но за целта първо трябва да бъде реконструирана жп линията Русе-Варна. Очаква се тръжната процедура да бъде обявена през втората половина на 2014 г., съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). След това ще се пристъпи към подписване на договор и стартиране на строителството.

От дружеството поясниха, че разполагат с пълна проектна готовност за започване на реконструкцията. Общата индикативна стойност на проекта е 749 млн. лв. без ДДС. Очаква се проектът да бъде финансиран по ОП "Транспорт" 2014-2020 г. Проектът е разделен на два участъка: Русе - Каспичан с дължина 135 км, еднопътна жп линия, и Каспичан - Варна с дължина 97 км, двупътна жп линия. Предвижда се строителството на железопътната линия да приключи до края на 2020 г.

В момента на ден по линията се возят около 780 пътници, заявиха от БДЖ. "Целта на обновяването на жп линията Русе-Варна е да се пусне скоростен влак Букурещ-Гюргево-Русе-Варна, което още повече ще натовари Дунав мост като съоръжение", заяви областният управител на Русе Венцислав Калев, цитиран от БТА. По данни на митницата в Русе средно по 5000 превозни средства минават за денонощие през Дунав мост в двете посоки. От тях леките коли са около 3000, а останалите са камиони и около стотина автобуса. Средно на година в посока Румъния през моста преминават по около 700 000 превозни средства, като приблизително толкова влизат и в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай