5,4% доходност от инвестиции в имоти

5,4% доходност от инвестиции в имоти | StandartNews.com

Прогнозират поскъпване на жилищата в големите градове с 4-7%

Доходността от инвестиции в имоти в София в момента е 5,4%, а за вложения в най-търсените квартали и в новото строителство тя надвишава 6%, сочат данните на Bulgarian Properties. Това е много добра доходност, тъй като лихвите по банковите депозити са около и под 1%.

"Подемът на имотния пазар за първи път от повече от десетилетие е движен почти изцяло от местно търсене за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждестранният интерес. Това е основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години", каза Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на компанията. Раздвижването на имотния пазар е резултат от комплексното влияние на редица фактори като растежа на БВП, повишаването на доходите, спада в безработицата, по-ниските лихви по кредитите (исторически най-ниски нива към момента), цени на имотите като от преди 10 г., както и добро съотношение на цена към доход, което прави имотите значително по-достъпни от периода на бума. Освен това продължава миграцията към големите градове, което води до повишаване търсенето на имоти в тях. За първи път от 7 години насам имаме едновременно положително влияние на толкова много фактори.

Очакванията са този подем да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове с между 4% и 7%, коментират от Bulgarian Properties. Ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес сред българските и чуждестранните купувачи. Може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като ще се възстанови интересът от страна на руснаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай