Петък,

4 проекта за енергетика в Плана за възстановяване

От: Сияна Севова -
136
4 проекта за енергетика  в Плана за възстановяване
A
A
A

* Санирането е намалено като обем, но остава в програмата, казва Васил Велев, председател на УС на АИКБ, пред "Стандарт"

- Г-н Велев, как гледате възможността корпоративният данък да се вдигне на 15%? Наистина ли няма да ни засегне?

- Това се отнася за интернационални компании, с продажби над 20 млрд.евро в единия случай, в другия – 750 млн.евро, като има и други прагове за процент от персонала, който трябва да е в други страни. Ние нямаме такива компании, които да попаднат в обхвата на това решение. За съжаление, бих казал, защото нямаме такива мощни компании като Аmazon, Microsoft.

- С какво новият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост е по-добър от първоначалния, с какво е надграден?

- Сега се обсъждат нови дванайсет проекта, като планът не беше внесен към датата, на която трябваше да се внесе – 30 април. Ние изпуснахме първата възможност да бъде одобрен през юни и през юли да получим аванс. Сега следващият прозорец, който се отваря и не трябва да се изпуска, е октоври. За да стане одобрението от Съвета на Европа през октомври, трябва през тези два месеца Европейската комисия да го е огледала и одобрила, тоест трябва да го внесем най-късно края на юли, началото на август. След като и без това сме изпуснали първата възможност, разбира се е по-добре новият да е по-добър.

- Кои са новите проекти?

- Четири от тях да в енергетиката. Два са по-малки, административни -  за модернизиране на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. Има и два в здравеопазването, които са за хеликоптер спешна помощ и за лечение на инсулти в „златния час“, ще се направят седем такива центъра в страната. Има и проект за национален център за STEM, за подготовка на учители да работят в тази среда и по тази методика, както и за подготовка на таланти в областта на природо-математическите и техническите науки. Парите за Програмата за техническа трансформация се увеличават от 900 млн.лв на 1,2 млн.лева, с тенденция да станат 1,3 млн.лева, което е добре. 

- Има ли нещо, което не одобрявате?

- Това, което ние не одобряване, не само ние, а нито една бизнес организация, пък май и синдикатите, че се намалява пряката подкрепа, а парите се разпределят поравно между гаранционни фондове, фондове за инвестиране и пряка подкрепа. Ние смятаме, че финансовите инструменти трябва да са сметка на заемен ресурс. Защото ние по Плана изобщо не използваме кредити, което е лошо. Има, закръглявам, 12,5 млрд. лева безвъзмезден ресурс. Има и 9 млрд.лева кредити. Част от тези кредити могат да се използват за техническата трансформация, а друга част да се използва за енергийна ефективност. Защото и в двата случая средствата са възстановими.

- Ще има ли средства за саниране? 

- Санирането е намалено като обем, но остава в програмата. То е и изискване на Европейската комисия. Предвижда се някакво незначително самоучастие. Ние казваме, че трябва обратното – да се увеличи обемът на енергийната ефективност за сметка на кредитен ресурс. По-голямата част да е кредитен ресурс с малка част безвъзмездни средства, които да служат по-скоро за насочване и за създаване на интерес. За 30 години този кредитен ресурс може да се превърти два и три пъти. Сметките се възстановяват с по-малките сметки за енергия. Това не означава, че хората от входа ще теглят кредит. Това е смисълът на финансовия инженеринг да има междинни финансови звена. Те ще вземат кредит, ще направят санирането и по-малките сметки ще върнат парите. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички