35 евро на чужд турист с наш чартър

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове в Закона за здравето

35 евро на чужд турист с наш чартър | StandartNews.com

По 35 евро на чужд турист, който идва на почивка у нас с български чартърен превозвач, ще получават туроператорите от държавата през следващите 2 г.

 Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове в Закона за здравето, с които променят и закона за извънредното положение. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души.

Първоначалното предложение на ВМРО бе да има субсидия от 6000 евро на полет в подкрепа на българските чартърни компании, които превозват чужди туристи до страната ни. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев го подкрепи принципно, но предложи сумата да е 35 евро и да се отпуска на всяка седалка, заета от лице, което ползва туристическа услуга в България.

Това е най-сериозният инструмент за подкрепа на туризма. Турция от години субсидира чартърните полети, а от този сезон и Гърция ще го прави, обясни Цонев. Според него с мярката с 1 куршум се уцелват два заека: дава се подкрепа и за и туризма, и за 5-те български чартърни превозвачи. Освен това с пристигането на повече туристи у нас ще бъде подкрепен ресторантьорският сектор.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай