$18 млрд. глоба за BP за Deepwater Horizon

$18 млрд. глоба за BP за Deepwater Horizon | StandartNews.com

Лондон/Ню Йорк. British Petrolеum ще е в състояние да поеме разходите от $18 млрд. за нови глоби за нефтения разлив в Мексиканския залив през 2010 без съществени продажби на активи или голямо намаление на дивидента си, казват анализатори.

Акциите на групата паднаха с близо 6 процента в четвъртък, след като областния съдия Карл Барбиер в Ню Орлиънс, Луизиана, заяви, че е BP e проявила "груба небрежност" на 20 април 2010, когато избухна пожар на сондата Deepwater Horizon, който уби 11 работници.

Въпреки това, BP заяви, че ще обжалва решението, което означава, че всяко решение за обезщетения може да бъде отлагано с години.

Съдебното решение може да добави още милиарди долари глоби към отсъдените вече 42 млрд. долара, предаде Ройтерс.

След новината акциите на компанията поевтиняха с 5% в САЩ до 45,31 долара, изтривайки по този начин 8,8 млн. долара от пазарната ѝ стойност.

Федералният съдия Карл Барбиер отсъди през миналата година в дело без съдебни заседатели, че British Petroleum и други две корпорации – Transocean и Haliburton са отговорни за бедствието. Най-голяма вина обаче бе приписана на BP. От петролния гигант заявиха, че ще обжалват решението.

При експлозията в Мексиканския залив през 2010 г. загинаха 11 души, а в океана изтекоха милиони галони петрол, които нанесоха сериозни щети на околната среда. Конкретното количество на изтеклия нефт обаче все още е обект на спор между BP и щатското правителство, като от компанията твърдят, че става въпрос за 3,26 млн. галона, а властите претендират за 4,9 млн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай