12% от фирмите у нас са със забавени плащания

Този показател поставя страната ни в средата на класацията, като най-много фирми имат същите затруднения в Италия (20%), докато в Румъния процентът на забавени плащания е само 4%...

12% от фирмите у нас са със забавени плащания | StandartNews.com

Дванадесет на сто от фирмите у нас се оплакват от забавени плащания. Това показва статистика на Евростат за 2017 г., цитирана от в. „Труд“. Този показател поставя страната ни в средата на класацията, като най-много фирми имат същите затруднения в Италия (20%), докато в Румъния процентът на забавени плащания е само 4%.

Една четвърт или 25% от мениджърите, които са стартирали фирми у нас, не изпитват затруднения. За разлика от нас 41% от фирмите във Великобритания не изпитват затруднения, а в съседката ни Румъния процентът достига 28%. В другия полюс се нареждат Италия, където всяка десета фирма е добре, за сметка на другите девет; и Гърция, където делът на фирмите без затруднения е 8%.

Останалите български предприемачи се оплакват най-много от периоди, в които нямат достатъчно работа и клиенти (21%), административна тежест (9%). По-малък дял имат моменти на тежки финансови кризи (5%) или се оплакват от липса на достъп до финансиране (4%).

Единствената категория, в която самонаетите българи не се оплакват, е липса от достъп на доходи по време на болест, което показва, че данъчно-осигурителните ни политики нямат липси, за разлика от други европейски държави.

Данните показват, че самонаетите хора в Европа за 2017 г. достигат 33 милиона. Най-голям дял от тях (23%) са имали подходяща възможност, за да стартират бизнес. Само 16% продължават семейния бизнес, а други 15% го правят заради практика.

Гъвкавото работно време е причина за 11% от европейците да стартират бизнес, а същият дял хора не намират достатъчно добра работа и това е мотив да основат своя фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай