100 лева за козунак?! Колко ни излиза сладкият хляб тази година

Цената на традиционния за великденската трапеза козунак се определя от неговите съставки

100 лева за козунак?! Колко ни излиза сладкият хляб тази година | StandartNews.com

Цените на козунаците отново летят нагоре преди Великден. Наред с поскъпването на влаганите в тях продукти и консумативи, търговците допълнително нажежават обстановката, като искат от клиента да плати дори до 100 лева за козунак.

Поскъпването обаче не е голямо, смята председателят на Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите Мариана Кукушева.

"На пазара може да се намери козунак на цена между 2 и 60 лева. Масовият обаче струва между 3 и 5 лева", поясни Кукушева пред Радио Варна и допълни, че в някои сайтове се предлагат козунаци и на цена от 100 лева.

Цената на традиционния за великденската трапеза сладък хляб се определя основно от неговите съставки.

"Ако освен брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и допълнителни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, толкова по-висока става неговата цена", коментира Кукушева.

Ако козунакът е по-евтин, това не винаги означава, че е с по-лошо качество, беше категорична тя.

"В никакъв случай евтиният козунак не означава, че е по-некачествен. Това означава, че той не съдържа допълнителни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто", допълни още тя.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите й, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай