Сряда,

100 лева за козунак?! Колко ни излиза сладкият хляб тази година

От: Иван Ангелов -
1601
100 лева за козунак?! Колко ни излиза сладкият хляб тази година
A
A
A

Цените на козунаците отново летят нагоре преди Великден. Наред с поскъпването на влаганите в тях продукти и консумативи, търговците допълнително нажежават обстановката, като искат от клиента да плати дори до 100 лева за козунак.

Поскъпването обаче не е голямо, смята председателят на Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите Мариана Кукушева.

"На пазара може да се намери козунак на цена между 2 и 60 лева. Масовият обаче струва между 3 и 5 лева", поясни Кукушева пред Радио Варна и допълни, че в някои сайтове се предлагат козунаци и на цена от 100 лева.

Цената на традиционния за великденската трапеза сладък хляб се определя основно от неговите съставки.

"Ако освен брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и допълнителни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, толкова по-висока става неговата цена", коментира Кукушева.

Ако козунакът е по-евтин, това не винаги означава, че е с по-лошо качество, беше категорична тя.

"В никакъв случай евтиният козунак не означава, че е по-некачествен. Това означава, че той не съдържа допълнителни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто", допълни още тя.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите й, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com