Важно от БНБ! Отчитат луд ръст на ипотечните кредити

Има повишаване на такси и комисионни, както и на изискванията за обезпечение

Важно от БНБ! Отчитат луд ръст на ипотечните кредити | StandartNews.com

Българските банки отпускат все по-големи ипотечни кредити, което е свързано с продължаващото покачване на цените на имотите. Това става ясно от провежданата от Българската народна банка (БНБ) анкета за кредитната дейност на банките в страната към края на 2023 г., предаде Нова телевизия.

Според резултатите банките затягат стандартите за отпускане на кредити на фирмите, но запазват без съществена промяна стандартите за кредитиране на домакинствата. При корпоративните кредити се забелязва повишаване на лихвените проценти, особено по отношение на премията за по-рисковите заеми. При домакинствата има повишаване на такси и комисионни, както и на изискванията за обезпечение.

Основните фактори за затягане на кредитната политика на банките са по-ниската склонност за поемане на риск, повишената оценка на риска, а при фирмените кредити - и по-високата цена на привлечения ресурс.

Статистиката на БНБ показа, че жилищните заеми в банковата система на България надхвърлят 20 млрд. лв. през януари, докато потребителските заеми са близо 17 млрд. лв. Ръстовете при корпоративното кредитиране се забавят заради повишените лихви.

Кредитният бум при домакинствата продължава въпреки повишаването на лихвите от страна на Европейската централна банка, започнало преди година и половина, както и въпреки повишаването на изискванията за задължителни минимални резерви на банките в България, което изтегли от тях около 3,2 млрд. лв.

Успоредно с това депозитите продължават да растат заради покачването на заплатите в България и предпочитанията на домакинствата да поддържат свободните си средства под формата на депозити в банките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи