Световни икономисти бият аларма! Пазарите се обръщат

Ключови прогнози в навечерието на Давос

Световни икономисти бият аларма! Пазарите се обръщат | StandartNews.com

Икономисти бият аларма в навечерието на Световния икономически форум. Световният бизнес елит и държавните ръководители от десетки страни се събират от вчера в швейцарския курорт Давос за Световния икономически форум. Някои от ключовите теми са изкуственият интелект, дезинформацията, опустошителните войни в Газа и Украйна, дълговата криза и климатичните проблеми.

В навечерието на форума беше оповестено проучване сред водещите световни икономисти. В него те дават своите прогнози за растеж и инфлация, както и за ефекта на глобалните събития в политиката, индустрията и изкуствения интелект върху икономиката на планетата.

56% от анкетираните специалисти смятат, че световната икономика ще отслабне през тази година, а 43% предвиждат непроменени или по-добри условия. Най-бурна икономическа активност се очаква от Южна и Източна Азия. Китай обаче е изключение, тъй като се очаква предимно умерен ръст. Прогнозата за САЩ, Близкия изток и Северна Африка е за умерен или по-силен растеж през тази година. За Европа 77% от икономистите очакват слаб или дори много слаб ръст.

Друга основна тема на проучването е бързият напредък в областта на изкуствения интелект. 94% очакват в следващите пет години той значително да повиши производителността в богатите икономики. В същото време 53% смятат, че това ще се случи и в страните с ниски доходи.

"Намираме се на прага на технологична революция, която може да даде тласък на производителността, да стимулира глобалния растеж и да повиши доходите в целия свят. Въпреки това тя може да замести работни места и да задълбочи неравенството", написа в блога си управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай