Проверки и глоби за Черния петък. Как ни цакат търговците?

Основното нарушение по линия на „Черния петък” е свързано с необявяване на старата цена

Проверки и глоби за Черния петък. Как ни цакат търговците? | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Повече от 350 са извършените проверки от Комисията за защита на потребителите (КЗП) покрай „Черния петък”. Основните нарушения са свързани с начина, по който се обявяват цените, съобщи пред Нова телевизия председателят на КЗП Стоил Алипиев.

„Съобщението за намаление е маркетингов похват, който търговците използват. Този похват обаче не е уреден законово по какъв начин трябва да се прилага, като съобщението за намаление следва да се направи от най-ниско прилаганата цена един месец назад от неговото обявяване”, поясни той.

Основното нарушение по линия на „Черния петък” е свързано с необявяване на старата цена, за да може потребителят да види какво е реалното намаление. „Другото нарушение е необявяването на срок, за който действа съобщението за намалението”, уточни Алипиев.

Председателят на КЗП, обяви че вече има наложени глоби покрай „Черния петък”. „Промоциите обаче не са само в нехранителния сектор. От началото на годината установихме нелоялни търговски практики, свързани с хранителните промоции”, каза той.

Глобите за нелоялни търговски практики са до 50 000 лева. За настоящата година са издадени наказателни постановления за близо 5,5 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай