Енергиен експерт с луда идея за Лукойл, как ще ни се отрази

По думите му най-вероятно правителството "играе" за новия купувач

Енергиен експерт с луда идея за Лукойл, как ще ни се отрази | StandartNews.com

В последните дни стана ясно, че "Лукойл" обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас. Причините, които от компанията посочват, са приети дискриминационни закони и други несправедливи пристрастни политически решения, които нямат нищо общо с цивилизационно регулиране на големия пазар.

"Отдавна беше ясно, че ще се стигне до продажба, тъй като знаем отношенията между ЕС и Руската федерация, в частност и България. Още преди половин година казах, че вървят договорки за продажба на активите на рафинерията в Бургас, финансовият министър го каза преди два месеца. Няма как да се случи нещо по-различно. Тук по-важен е въпросът какви са игрите и кой за кого играе", каза пред България он ер енергийният експерт Красимир Манов.

По думите му най-вероятно правителството "играе" за новия купувач.

"Ако българското правителство защитаваше българския национален интерес, трябваше отдавна да е национализирало рафинерията в Бургас, тъй като тя е най-голямото и най-важното предприятие за българската икономика. Когато стане държавна, се елиминират всичките политически схеми и влиянието, което "Лукойл" упражняваше", допълни Манов.

Според него "Лукойл" няма никаква стратегия. "Те просто ще трябва да си ходят, защото другият вариант е да бъдат изгонени. Рафинериите и в Германия, и в Италия бяха продадени. Същото ще се случи и тук, но за нас най-изгодното е ние да я приберем веднага и да не плащаме никакви пари - за 0 лв. да я национализираме и имаме пълното основание да го направим. Но българското правителство не си върши работата, а "Лукойл" не са платили една стотинка данък и погледнато през доходите на българското население, ние плащаме една от най-високите цени в Европа", категоричен е енергийният експерт.

Той прогнозира, че цените ще продължат да падат. "Тази дерогация трябва да се махне веднага и да се национализира рафинерията. Тогава всичките пари, които са над 10 млрд. на година, ще останат в България. Съмнявам се, че Асен Василев, който играе за новия купувач, ще направи нещо. Ако тези хора милеят за България, трябва веднага с решение на НС да национализират рафинерията и случаят ще бъде приключен", поясни Красимир Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай