Анализатори разкриха как Лукойл шантажира държавата

Те шантажират и опитват да натискат правителството с несъществуваща опасност

Анализатори разкриха как Лукойл шантажира държавата | StandartNews.com

"Лукойл" шантажира държавата с невярна информация за запълване на резервоарите и високи цени на горивата, след като от 1 януари им бъде забранен износа на горива, произведени с руски петрол. това разкриха пред Нова телевизия Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт, експертът Красимир Манов и Мартин Георгиев от Центъра за изследване на демокрацията.

Те шантажират и опитват да натискат правителството с несъществуваща опасност. От 18 месеца слушаме, че без "Газпром" и без руски нефт ще умрем. Е не сме умрели. Рафинерията винаги е работила и без руски нефт. Ако искат да изнасят продукти след 1 януари, спокойно може да внася неруски нефт. Ако не иска, ще си ограничи производството до 40-50% и ще задоволява само българския пазар", каза Георгиев по повод предупреждението, отправено от "Лукойл Нефтохим" в събота.

То дойде след като в края на миналата седмица бе постигнато съгласие между управляващите от 1 януари да бъде забранен износът на горива, произведени от руски петрол, а от 1 март и вноса на петрол от Русия.

"Дерогацията бе въведена, за да няма шок в цените на горивата на вътрешния пазар. А не да се запази бизнесмоделът на една или друга рафинерия", каза Калоян Стайков.

"Няма руски или неруски нефт, а на сортове. Те работят със сорт Уралс. Руски е, ако го продаде руска фирма. Сорт "Уралс" може да ви го продаде и казахстанска фирма. В Новоросийск можете да си купите нефт от 100 фирми. Никой не спира Лукойл да работят. Това със запълването на резервоарите просто не е вярно", каза Красимир Манов.

При ценови шок могат да се освободят горива от резерва, категорични бяха анализаторите. Според тях държавата не упражнява добре правата си през златната акция в "Нефтохим", която притежава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай