Засилен контрол по границите заради африканска чума по свинете

Засилен контрол по границите заради африканска чума по свинете | StandartNews.com

Продължават извънредните мерки по границите ни заради риска от пренасяне на африканска чума по свинете, съобщи Нова телевизия.

Ако ви предстои пътуване, имайте предвид, че на граничните пунктове автомобилите се проверяват за забранени продукти - храните със свинско месо. Продуктите се конфискуват, колите се дезинфекцират.

Африканската чума е изключително опасна за животните, смъртността е почти 100%, пренася се лесно, предупреждават експертите. Няма ваксини, няма лечение, вирусът лесно се прехвърля и към домашни животни. Хората не боледуват, но могат да бъдат косвени преносители на заболяването.

Заради болестта предстои да се вдигне ограда по границата ни с Румъния, където вече има случаи на заболели животни. Най-близкото огнище на заразата е само на 60 километра от България – в румънския град Констанца.

Затова по границата се разчистват терени, за да бъдат разположени мрежи там, които да спират преминаването на диви животни. Специалисти казват, че между 80 и 100 хиляди диви прасета трябва да бъдат отстреляни до края на годината, за да се предотврати разпространението на болестта. Затова и беше променен Закона за лова. Поправките позволяват на министъра на земеделието да издава заповеди за допълнителни ловни излети, за да бъде намалена популацията на дивите прасета. Тези промени обаче не бяха приети еднозначно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай