Неделя,

Започва изплащането на увеличените пенсии

От: Администратор -
Започва изплащането на увеличените пенсии
A
A
A

Започва изплащането на преизчислените пенсии, които са с увеличение от 1 юли. То ще продължи до 20-и този месец. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график и ще бъде предварително обявен. Сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат заверени днес.

Считано от 1 юли са преизчислени размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 година включително.

Преизчислението е извършено с новата по-висока тежест от 1,169 за всяка година зачетен осигурителен стаж на лицата. Осигурено е увеличение с 3,8 на сто на получавания към 30 юни тази година размер на пенсиите от трудова дейност. От 1 юли се прилага и нов минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст – 207,60 лева.

Нови минимални размери имат и всички пенсии, свързани с трудова дейност, тъй като се определят като процент от тази сума. Нови минимални размери имат и наследствените пенсии. Увеличава се и размерът на социалната пенсия за старост – 125,58 лева. Спрямо него са определени нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, каквито са пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалните за инвалидност и персоналните, както и различните видове добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички