Захариева заминава за Македония

Захариева заминава за Македония | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде на посещение в Македония на 15 и 16 юни. Днес тя ще посети детска градина в община Ново село и ще връчи дарение - компютърна техника, за детското заведение. По-късно същия ден първият ни дипломат ще отпътува за град Струмица. Там Захариева ще присъства на постановката „Железния светилник" на театър „Българска армия", която от началото на седмицата се представя в македонски градове. В програмата на вицепремиера са включени и срещи с представители на местната власт в Ново село и Струмица. На 16 юни външният ни министър ще бъде в Скопие за официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018", който представя традициите на България и Македония и в него участват едни от най-популярните изпълнители на различни стилове музика от двете страни.

Вчера премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказаха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, който пристигна на посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. За решението Иванов научи при пристигането си в България.

От пресцентъра на Министерския съвет аргументираха отказа с това, че правителството не желае да се намесва във вътрешните работи на съседната държава и не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. По-късно министър-председателят Борисов обясни, че с този акт е показал отношението си към премиерите на Македония и Гърция, които по думите му били храбри и отговорни.

Тази седмица министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас постигнаха консенсус по спора за името на западната ни съседка, като се спряха на Република Северна Македония. Президентът Иванов отказва да подпише споразумението, като се аргументира, че процесът по водене на преговорите бил непрозрачен, а срещата му със Заев и външния министър за представяне на договорката бе с рекордната продължителност от две минути.

Решението на изпълнителната власт у нас да откаже среща с македонския президент предизвика разнопосочни реакции. Македонският президент заяви, че за това решение отговорност носи премиера, който бил не само българския министър-председател, но и ръководител на страната, председателстваща Съвета на ЕС и по думите на Иванов с този жест Борисов не изпълнява приоритетите си.

Българският президент Румен Радев пък изрази надежда приоритетите ни за Западните Балкани "да не се свеждат само до прегръдки" и напомни, че "когато призоваваш други да водят диалог, ти самият не трябва да бягаш от него". Очаквано от Обединените патриоти се чуха мнения на одобрение за решението на Борисов, а опозицията отправи критики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай