Понеделник,

Захариева: В България няма да има центрове за контрол на мигранти

От: Администратор -
134
Захариева: В България няма да има центрове за контрол на мигранти
A
A
A

Дъблинският регламент, според който бежанците се връщат в първата държава, пред която са минали на територията на ЕС, трябва да бъде променен. Това каза пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Според нея регламентът не работи в кризисна ситуация.

"Той е създаден така, че всъщност не знаем какво да правим тогава, когато настъпи криза", отбеляза тя.

"Спомняте си блокажа на 1 милион души, канцлерът Меркел спаси и балканските, и централноевропейските държави. Те бяха блокирани и никой не желаеше да ги приеме. Германия тогава показа солидарност. В същото време търпението на германското общество започва да се изчерпва. Виждате какво напрежение има в коалицията в Германия", допълни Захариева.

Трябва да показваме солидарност и да опазваме заедно външните граници на ЕС, защото от бежанска криза се превърна в незаконно миграционна криза. Когато ти знаеш, че като дойдеш, където и да било, преминеш незаконно и ще можеш да се движиш свободно в Европа и да избираш къде да живееш, не може да ме убедите, че сте бежанец. Бежанците по принцип търсят първото безопасно място, отбеляза Захариева.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com