Втори ден наводнения и свлачища в цялата страна (ОБЗОР)

Втори ден наводнения и свлачища в цялата страна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Втори ден България е в капана на опасното време. Частично бедствено положение обявиха в община Роман след като приливна вълна потопи цял квартал от града.

Наложи се евакуация на хората. Има нанесени материални щети.

Днес става ясен и мащаба на пораженията след стихията в Южна България – наводнени приземни етажи, дворове и улици. Заради дъждовете се активизираха свлачища.

Хиляди декари земеделска земя са под вода.

Следобед водата започна да се отича от улиците, но часове по-рано положението беше много по-притеснително. Хората са убедени, че бедата е дошла след изпускане на язовири в Ботевградско и Етрополско, но от властта отричат.

„Язовирът, който е над Етрополе, се контролира, има още метър и половина до кота преливник, дъждът е много интензивен", заяви директорът на пожарната гл.комисар Николай Николов.

Така или иначе, за часове река Малък Искър се покачва с над пет метра при Роман и залива близкия квартал „Карашки", който се превръща в море.

„Мислехме, че ще овладеем положението, изкарахме строителна техника, опитахме се да изграждаме диги, но от 8 до 11:30 тя се дигна с повече от метър и петдесет и положението стана вече неконтролируемо", посочи кметът Валери Ролански.

Започва спешна евакуация на хора и животни. Залята е детската градина, децата са евакуирани. 72-годишна жена беше буквално пренесена на гръб през терасата на дома си.

Аварийните екипи спасяваха и животни.

След потопа – свлачище

На много места пороите отключиха свлачища. До късните следобедни часове остана в сила бедственото положение в Смолян и Чепеларе. Общините се опитват да укрепят тежко повредените пътища.

Пълноводна и опасна, река Чая подкопа много имоти. Днес от кметството в Чепеларе укрепиха временно основите на някои от тях с камъни, но това не спира водата.

Реката подкопава и път в центъра на града. Рискът и за къщите е голям. От общината признават, че при приливна вълна през нощта може да се стигне и до жертви.

20 километра извън Чепеларе, скала се откъсна и затвори пътя за Чудните мостове. Алпинисти започнаха да почистват скалната маса.

В Смолян екипи и техника разчистват пътищата. Армията също помага. В квартал „Устово" хората продължават да отводняват къщите си.

Хиляди декари земеделски земи са под вода след като река Чая излезе от коритото си при Садово. Причина за разлива е скъсана дига. щетите за земеделците са огромни, мащабът им ще стане ясен едва след отдръпване на водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай