Вторник,

Втори ден наводнения и свлачища в цялата страна (ОБЗОР)

От: Администратор -
Втори ден наводнения и свлачища в цялата страна (ОБЗОР)
A
A
A

Втори ден България е в капана на опасното време. Частично бедствено положение обявиха в община Роман след като приливна вълна потопи цял квартал от града.

Наложи се евакуация на хората. Има нанесени материални щети.

Днес става ясен и мащаба на пораженията след стихията в Южна България – наводнени приземни етажи, дворове и улици. Заради дъждовете се активизираха свлачища.

Хиляди декари земеделска земя са под вода.

Следобед водата започна да се отича от улиците, но часове по-рано положението беше много по-притеснително. Хората са убедени, че бедата е дошла след изпускане на язовири в Ботевградско и Етрополско, но от властта отричат.

„Язовирът, който е над Етрополе, се контролира, има още метър и половина до кота преливник, дъждът е много интензивен", заяви директорът на пожарната гл.комисар Николай Николов.

Така или иначе, за часове река Малък Искър се покачва с над пет метра при Роман и залива близкия квартал „Карашки", който се превръща в море.

„Мислехме, че ще овладеем положението, изкарахме строителна техника, опитахме се да изграждаме диги, но от 8 до 11:30 тя се дигна с повече от метър и петдесет и положението стана вече неконтролируемо", посочи кметът Валери Ролански.

Започва спешна евакуация на хора и животни. Залята е детската градина, децата са евакуирани. 72-годишна жена беше буквално пренесена на гръб през терасата на дома си.

Аварийните екипи спасяваха и животни.

След потопа – свлачище

На много места пороите отключиха свлачища. До късните следобедни часове остана в сила бедственото положение в Смолян и Чепеларе. Общините се опитват да укрепят тежко повредените пътища.

Пълноводна и опасна, река Чая подкопа много имоти. Днес от кметството в Чепеларе укрепиха временно основите на някои от тях с камъни, но това не спира водата.

Реката подкопава и път в центъра на града. Рискът и за къщите е голям. От общината признават, че при приливна вълна през нощта може да се стигне и до жертви.

20 километра извън Чепеларе, скала се откъсна и затвори пътя за Чудните мостове. Алпинисти започнаха да почистват скалната маса.

В Смолян екипи и техника разчистват пътищата. Армията също помага. В квартал „Устово" хората продължават да отводняват къщите си.

Хиляди декари земеделски земи са под вода след като река Чая излезе от коритото си при Садово. Причина за разлива е скъсана дига. щетите за земеделците са огромни, мащабът им ще стане ясен едва след отдръпване на водата.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички