Военните операции могат да предизвикат нов бежански поток

Военните операции могат да предизвикат нов бежански поток | StandartNews.com

Това е един от рисковете за България, заяви посланикът на България в Турция Надежда Нейнски

„Очевидно трябва да се търси решение. Трябва да има диалог. Определено военният конфликт не е решение. Въпреки че предстоеше посещение на Лавров в Анкара, което бе отменено след инцидента вчера, предстоят още две събития в края на седмицата има заседание в Брюксел на ЕС – Турция, на което ще присъства министър-председателят Давутоглу. Освен това, на 15 декември се очакваше Ердоган да посети Москва, където да води разговори по всички въпроси по Сирия и в това число проектите, които се случват в енергетиката. Предстои да ведем дали това посещение ще се състои. И какво ще се случи в този период от около 20 дни", заяви пред Нова ТВ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. Изказването й бе по повод сваления руски самолет от Турция и то над границата със Сирия.

Според нея е очевидно, че трябва да се търси сближаване на позициите, кактои и да се изясни какво точно се е случило. По думите й разликата в позиициите и напрежението, което цари станало индиректна причина за този инцидент.

„Турция многократно твърди, че военните операции могат да предизвикат бежански поток и да влошат хуманитарната ситуация. Това е един от рисковете за България, което по същество ще има и икономически последици", коментира посланика на България в Турция Надежда Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай