Велчев: Продаваме БТК, защото дългът й е просрочен

Велчев: Продаваме БТК, защото дългът й е просрочен | StandartNews.com

Основният собственик изпитва затруднения, казва бившият министър на финансите

Продажбата на телеком оператора БТК (с търговско име Vivacom) е "ясен случай, в който VTB Capital се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения". Това заяви Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД, във връзка с обявената продажба на телекома. VTB Capital започна процедура за продажба заради осигурения през ноември 2013 г. мостов заем за собствениците на телекома в размер на 150 млн. евро, който е трябвало да бъде върнат на 22 май 2015 г. Според Ройтерс парите са обезпечени на 100% от акциите на регистрираното в Люксембург дружество Inter v Investment, което държи дял от Vivacom.

"Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг", коментира вчера бившият министър на финансите Милен Велчев. "VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението. Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити", допълва Милен Велчев.

Ден по-рано Ройтерс съобщи, че Vivacom ще бъде продаден към средата или до края на ноември. В момента банкерът Цветан Василев контролира 43,3% от акциите, VTB Capital има 33,3%, а останалите дялове са на банки и фондове, бивши кредитори на дружеството. VTB Capital вече е наел консултант за продажбата на Vivacom, като според два източника на "Ройтерс", това е Ernst & Young. Според първия източник на агенцията, четирима кандидати имат интерес към купуването на Vivacom.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай