В Клисура честват 142-та годишнина от Априлското въстание

В Клисура честват 142-та годишнина от Априлското въстание | StandartNews.com

Със заупокойна панихида, отслужена от Пловдивския митрополит Николай и епископ Арсений в църквата "Успение Богородично", в Клисура започнаха честванията, посветени на 142-та годишнина от Априлското въстание. Храмът бе огласен и от песнопенията на църковен хор от Пловдив, съобщи Новини.бг.

Малко по-късно, на пл. "20-ти април", пред Павурджиевата къща, се състоя тържественият митинг-заря с участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Официален гост на клисурци по повод годишнината от Априлската епопея бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която прие строя на представителните роти. "В изстрадалата история на нашия народ има страници, написани с кръвта на героите и такива се тези отпреди 142 години, които ние наричаме Априлска епопея", каза в приветствието си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"И днес ние трябва да си припомняме и да предаваме на нашите деца, че на 14 април 1876 година е проведено Народното събрание на Оборище, а на 20 април същата година в Копривщица Тодор Каболешков ще напише Кървавото писмо, което оповестява началото на Априлското въстание", припомни кметът. Той добави, че в Клисура писмото е донесено от Никола Караджов, чиито думи също помним - "Няма нищо по-скъпо от отечеството".

По време на въстанието Клисура дава 400 свидни жертви - мъже, жени, деца, опожарени са 800 къщи, изпепелен е Алтън Клисура, каза още Кабаиванов.

"Един поет беше казал за Клисура, че е неземно богата, но не на злато, а на пепел. Пепелта от 26 април 1876 година, когато след само шест дни свобода, башибузукът унищожава града. Пепелта на двете училища, черквата и над 800-те къщи, изгорени до основи. Пепелта на посевите и розоварните, на натрупаното имане, на възрожденските чердаци... на погубените стотици животи". С тези думи започна словото си Караянчева. "Именно в Клисура през януари 1876 година Панайот Волов и Георги Бенковски учредяват първия за този революционен окръг комитет, като го нарекли Самуил, а участниците в съзаклятието - братя Самуилови", добавя тя. "Само три месеца и единадесет дни по-късно една артилерия от 15 самоделни черешови топчета и шепа зле въоръжени и неподготвени бунтовници ще се изправят срещу две хиляден башибузук", припомня председателя на НС, като не пропуска да спомене как злидолската позиция ще падне, клисурци ще се бият за всяка къща и всеки дувар, за погрома и ужаса, как оцелелите 38 дни ще се скитат из околните гори и чукаци, премръзнали, гладни и изнемощели, за да се върнат и да се изправят пред непогребаните тела на избитите. И пред пепелта.

"Прави сте, клисурци, да изпитвате истинска гордост! И не само заради миналото, не само за това, че сте наследници на великани. А и заради настоящето, заради опазената родова памет, заради това, че благодарение на хора като вас подвигът на въстаниците живее и ще живее! Затова, че продължавате да давате пример за единство, за стремежа ни да бъдем силен и уважаван народ.", каза още Цвета Караянчева.

Кулминацията на честването е на днес, 1 май, като програмата ще бъде открита с поетичен рецитал на актьора Янко Лозанов, след което ще се проведе традиционната възстановка на моменти от Априлското въстание през 1876 г. в Клисура. В нея участват местни самодейци и членове от НД "Традиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай